Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екоминистърът: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

ТЕЦ "Бобов дол" няма разрешително за горене на отпадъци и докато не поставят система за сигурност, няма да извършват тази дейност, каза Емил Димитров

Екоминистърът: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

Снимка: БГНЕС

За в бъдеще само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

"С корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва", посочи той.

Още по темата

Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза, че ще платят цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне, подчерта министърът.

По думите на Димитров сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурор Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници - за влизане ще бъде само Калотина, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", каза Димитров.

Той коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти", посочи той.

Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете, заяви министърът на околната среда и водите по повод твърденията, че "Стомана" и "Топлофикация" - Перник са използвали вода от язовир "Студена" и по време на водния режим. По думите на екоминистъра едно дружество е разбило водомер и е източвало голямо количество вода. Димитров отбеляза, че успокояващото към момента е, че язовир "Студена" се пълни.

Димитров каза още, че "Стомана" е точила незаконно вода и ТЕЦ в незначително количество, "Стомана" малко повече.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стоилов: Защитата на застрашените в наказателни дела лица трябва да продължи