Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екоминистърът поиска създаването на екологична полиция

РИОСВ е издала предписания на ТЕЦ "Бобов дол" да приведе работата си в съзвучие с европейските директиви

Екоминистърът поиска създаването на екологична полиция

Асен Личев, Снимка: Димитър Кьoсемарлиев, Investor Media Group

За създаването на екологична полиция, която да следи за проблемите със сметищата, замърсяването на реките и изсичането на горите, се обяви от парламентарната трибуна служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Той беше изслушан в Народното събрание по повод справянето с незаконните сметища, както и по отношение на незаконен внос на отпадъци в страната.

Тази структура може да функционира по подобие на Общинска полиция и е необходима, защото често другите органи нямат капацитета да поемат тази дейност.

Личев даде информация, че са направени 113 проверки за незаконни сметища в страната, издадени са 17 акта и са наложени санкции на седем кметове в размер на до 5000 лева.

Още по темата

Тези глоби обаче не са достатъчни, за да стимулират кметовете на малки общини да почистят незаконни сметища, или да изградят сметища, дори и да имат разрешение за това. Екоминистърът беше категоричен, че парите, събирани за смет, се използват единствено за сметосъбиране и сметоизвозване и малките общини нямат достатъчно средства за изграждане на депа.

Асен Личев съобщи още, че в момента се изработва Национална стратегия за кръгова икономика от междуведомствена група от експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на земеделието и други институции. Министърът се обяви за създаването на Закон за кръговата икономика и специално ведомство, което да се занимава с проблемите на този сектор.

Въвеждането на кръговата икономика е от ключово значение за получаването на средства от европейските фондове, посочи още Асен Личев.

ТЕЦ "Бобов дол" има предписание от РИОСВ - София да приведе работата си в действие в съзвучие с европейската директива за емисиите серен диоксид. Промените в европейското законодателство са в сила от 2018 година и големите горивни инсталации трябва да намалят с 0,6% емисиите серен диоксид до 17 август 2021 година.

Екоинспекторите са мерили чистотата на въздуха в региона в последните дни и са отчели завишаване на емисиите. Издаденото предписание е атакувано в съда в Кюстендил, но решението е в полза на РИОСВ, коментира още служебният министър

Заради неизпълнение на това изискване Агенцията по околна среда не удължи дерогацията на Топлофикация - София.

Личев беше категоричен, че всички инсталации могат да направят нужните ремонти, които налагат спирането на мощностите, дори и на фона на опасенията за ръста на цената на електроенергията или за срив на енергийната система. "Къде е евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй"?", попита екоминистърът и намекна, че временно може да бъде ограничен износът на централата, за да се извършат ремонтите на горивните мощности.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Искрен Иванов: Изгонването на руските дипломати ще има вътрешнополитически ефект