Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екоминистърът: Шестте камиона със 137 т отпадъци са опит да се тества системата

Няма да бъда екологична бухалка, заяви Емил Димитров

Екоминистърът: Шестте камиона със 137 т отпадъци са опит да се тества системата

Снимка: БГНЕС

Шестте камиона със 137 тона отпадъци, задържани снощи на ГКПП "Капитан Андреево", са опит да се тества системата дали ще мине боклукът на родна територия. Благодарение на това, че митничарите и граничарите са преминали курс, а и са обучени по отношение на отпадъците, веднага са се усетили, че става въпрос за нарушение. Това каза екоминистърът Емил Димитров в интервю за БНТ.

Късно снощи бе съобщено, че шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал, са били задържани от митническите служители в района на ГКПП Капитан Андреево.

При извършената проверка не са били представени задължителните документи – договор между двете фирми и приложение VII към Регламент (ЕО) №1013/2006. Представена е само фактура, според която товарът е бил предназначен за пловдивска фирма („ДЕПА- ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД - с. Марково, общ. Пловдив). Тежкотоварните автомобили са задържани на границата до представяне на задължителната документация за трансграничен превоз на отпадъци. 

Още по темата

"Проверяваме сега колко пъти са преминавали, в каква посока, а и с какъв товар. До вчера нямаше такива данни, които да ни притесняват в тази посока, но днес наново ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад", посочи той.

Димитров определи снощната акция е успешна и операцията е била съвместна - на Гранична полиция, Митниците и на МОСВ. Той обяви, че отпадъците са били предназначени за родна фирма, но отказа да назове името й. Димитров заподозря, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

"Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление", допълни екоминистърът.

По думите му сега предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

Емил Димитров обяви още, че вчера министерството е закрило една от площадките в Лом, която е за съхранение и преработка на отпадъци от акумулатори, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Той припомни за започналата проверка на фирмите, занимаващи се с преработката на отпадъци, които у нас са около 5000.

Според него не може натрупани проблеми с десетилетия да бъдат решени отведнъж и заяви, че не може да е в ролата на екологична бухалка.

"Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем", каза той.

Междувременно от вчера Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна масирани проверки в няколко ТЕЦ-а, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци. Проверяващите са набелязали заводи за акумулатори, за които има информация, че съхраняват отпадъци, внесени от чужбина с цел изгаряне.

Новите текстове, внесени от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна оценка ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации. 

По темата с наличието на достатъчно питейна вода в язовирите в страната екоминистърът заяви, че от всички осем критични язовира в страната само Ястребино е проблемен, тъй като водата е достатъчна за гражданите, но пък земеделците искат да имат за своята продукция. „Всеки защитава себе си. Ако дадеш на земеделците, догодина гражданите ще питат къде е водата“, обясни казуса министърът.

За ситуацията с водата в Перник Димитров каза, че има благодарение на водопровода от София ще има вода и за по-следващата зима. Перник има достатъчно вода, както преди кризата. Разреших да няма режим. От там нататък проблемът е ВиК-Перник, заяви екоминистърът.

Сега изведнъж цялата отговорност пада на мен. Тези преди мен няма ли нещо да кажат? Докато не се произнесе прокуратурата, аз няма да бъда екологична бухалка, заяви Емил Димитров.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август