Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екоминистърът: Вносът на боклук не може да спре, но може да се контролира

Страната ни не може да откаже да приема боклук от Европа, обясни Емил Димитров

Екоминистърът: Вносът на боклук не може да спре, но може да се контролира

Екоминистърът Емил Димитров. Снимка: БГНЕС

„България изнася много повече отпадъци, отколкото внася. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци. Не може така – ние сме част от света”. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по Нова телевизия. Според него не може да се спре вносът, но отпадъците ще се изгарят по регламент. 

Той бе категоричен, че оттук насетне боклук ще влиза на наша територия само по регламент. Останалото ще бъде връщано още на пристанищата. Осем пъти повече изнасяме, отколкото внасяме боклук, заяви екоминистърът.

„Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Превозвачите да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка”, категоричен бе министърът.

Той обаче смята, че не трябва управите на всички населени места у нас да чакат „София да им изчисти”. „Влезлите в България количества боклук никак не са малко. И сега започват да се освобождават масово от тях, за да не носят отговорност”, смята Димитров. 

Още по темата

Министърът коментира и темата с водната криза. И отбеляза, че има населени места у нас, които осигуряват водоснабдяването си чрез нелегални водопроводи.

Министърът настоява да бъдат сложени водомери и на местата, където в момента липсват. „Ще искам те да се проверяват през 10 дни. Единствената цел е не да накажем някого, а водата да стигне за цялата година. Тя не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: „Къде ми е държавата?”, категоричен е екоминистърът.

Спрени за мощности, за да не се случи пернишката криза и по други критични места. Мерки се вземат за Сливен, Дупница, Ботевград. Решения има, но те не стават мигновено, каза Емил Димитров.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
2
 
19
888
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ставаме свидетели на забележитено израстване:
- ревизоро
- язовиро
- клошаро
0
 
6
 
18
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какво толкова. Главния прокур го каза:
- Назначаването на любовницата на не "наши хора" е национално предателсво.
А внасянето за буклук е "законна" далавера(може и незаконна да е ,ама няма знаяение-нали е далавера)
0
 
4
 
17
888
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Щом не може да се спре вноса на бо клук тогава да се депонира всичкия внесен в Банкя,
0
 
1
 
16
Mit1 до: zelka007
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да, това е отвратителното в цялата работа. Няма некаква отчетност, по видове, по държави, приходи разходи, внос, износ. Само едни приказки, на едни хора, дето много добре се знае, че почти никой не им вярва. Ако всичко е онлайн и може да се следи, тогава даже и да не съм любител на еди коя си партия, щом има закон и регламент ще съм ОК да се спазва!
Ако пък не ми харесва закона, ще гласувам за партии, които искат да го променят.
0
 
9
 
15
zelka007 до: Веск
преди 3 месеца
то щатната таблица на държавата не можеш да намериш и доплащанията на държавните чиновници и служби за храна и представителни ... ти за нерегулиран бизнес :))) ... за ремонта на един тротоар не можеш да намериш информация и кое колко е струвало и каква е гаранцията ... виж , ЕГН-тата и данъците на всички можеш да видиш , ама такива неща ... :))) ...

Още от Икономика и политика
Р. Желязков: Необходима е ясна европейска финансова подкрепа за товарния транспорт