IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екозащитници отричат да са одобрявали сечи и строежи за втори лифт в Банско

От Коалиция "За да остане природа в България" посочват, че думите им са интерпретирани двусмислено

16:57 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Коалиция "За да остане природа в България" опровергава изказването на вицепремиера Валери Симеонов от вчера, че екозащитниците са дали съгласие за строежа на втори лифт в Банско, за да се реши проблемът с големите опашки сега.

Изказванията за "втори лифт в Банско" (изказването на Валери Симеонов, бел. Ред.) целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк, посочва се на сайта на Коалиция "За да остане природа в България". 

Вчера беше проведена кръгла маса по предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин". Обсъдено е и предложението за изготвяне на проект за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско". 

Трябва ли да бъде разрешено строителството на втори лифт в Банско?

Коалиция "За да остане природа в България" опровергава изказването на вицепремиера Валери Симеонов от преди дни, че екозащитниците са дали съгласие за строежа на втори лифт в Банско, за да се реши проблемът с големите опашки сега. 

Въпреки това стана ясно, че управляващите са напът да дадат зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но срещу двойно по-високи концесионни такси. Това стана ясно след проведената кръгла маса по предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

 
 
Да, ако концесионерът плаща двойно по-висока такса и строителството отговаря на законодателството.
Не, вече са нанесени достатъчно вреди на природата там.
Не мога да преценя.
Общо 2301 гласа

С постигнатите договорености на практика управляващите дават зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско срещу двойно по-високи концесионни такси. Вицепремиерът Валери Симеонов цитира еколога Андрей Ковачев, който по време на срещата е казал, че не е против втори кабинков лифт. 

От Коалиция "За да остане природа в България" обаче съобщават, че на работната среща в Министерски съвет вчера е станало ясно, че се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Национален парк "Пирин".

Представители на екокоалицията, участвали в срещата, подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство.

На срещата беше потвърдено, че темата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един конкретен лифт, а за нови писти, лифтове и нови инвестиции, поискани в случая от кмета на Банско, посочват от "За да остане природа в България".

Според тях това се цели както с двугодишния натиск за легитимиране на план за управление на националния парк, който да дава възможности за мащабни сечи и строежи, така и със сегашния опит за промяна на концесионния договор. 

Редица от повдигнатите на срещата въпроси - относно обема на концесията, печалбата на концесионера, собствеността на съоръженията и необходимостта от екологична оценка, останаха без отговор, казват природозащитниците. И уточняват, че работната група ще събира въпроси, които да получат публични отговори заради високата обществена значимост на случая „Пирин“.

От коалиция "За да остане природа в България" заявяват, че за да няма двусмислени интерпретации на изказванията по време на дискусиите в МС и МОСВ, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол. Природозащитниците потвърждават, че, както и досега, ще обжалват в съда всяко решение по случая на МС и МОСВ, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и на оценка за съвместимост съгласно българското законодателство и европейските директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още