IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екскурзоводи искат ясни правила за работа и регламентирани тарифи

Туроператорите да ползват само лицензиран екскурзовод, настояват от бранша

11:58 | 04.08.15 г. 1
Екскурзоводи искат ясни правила за работа и регламентирани тарифи

Да има ясни правила за работата на екскурзоводите настояват от браншовия съюз във Варна, съобщава БНТ.

Над 600 експерти със солиден дългогодишен опит вече са внесли предложенията си за промени преди приемането на законови поправки през есента.

От Съюза на екскурзоводите в България настояват туристите в България да се водят само от лицензирани екскурзоводи и то при ясно регламентирани тарифи. Именно за тази промяна те настояват в Закона за туризма. Според бранша така ще бъде пресечен сивият сектор в бранша.

Екскурзоводът Светлана Антонова коментира, че трябва да има механизъм, който да задължи туроператорите да ползват само лицензиран екскурзовод. Според нея е необходимо да има и туристическа полиция.

От бранша смятат, че работата на екскурзоводите е нископлатена, предвид ненормираното работно време и спецификата на труда. От Съюза на екскурзоводите в България настояват да бъде въведен регламент за качествено образование и перфектно владеене на български и чужди езици за всички, които желаят да упражняват професията екскурзовод.

Екскурзоводите с носталгия си спомнят френските групи, които са им носили двойна печалба – от нощувки и екскурзии. Днес определят като предизвикателство да работят с гърци, евреи и българи. Последното обаче се случва рядко, защото българите обикновено избират най-евтиното и се лишават от екскурзоводски услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
barbaronatheone
преди 8 години
Здравейте приятели,търсейки информация за градският транспорт в София, попаднах на много интересен сайт.Споделям го за всички, които се интересуват от подобна информация...***.razpisanieto.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още