Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Българите не разчитат на финансовите инструменти с висок риск

Компаниите не управляват добре своите средства или виждат прекалено голям риск в икономиката, за да инвестират, смята Деян Василев от АКПБ

Експерт: Българите не разчитат на финансовите инструменти с висок риск

Снимка: Ройтерс

Голяма част от домакинствата предпочитат дългосрочните спестявания вместо инструментите, обещаващи по-висока доходност, тъй като те имат и по-висока флуктуация, заяви Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) и управител на moitepari.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

“Всички инструменти, които обещават по-висока доходност, имат и по-висока флуктуация. Част от хората не могат да приемат това ниво на риск“, посочи Василев.

Според него домакинствата продължават да залагат на дългосрочните спестявания като пенсионни фондове, образование и закупуване на жилище, вместо да инвестират своите пари в краткосрочни фондове.

Василев направи изказването си по повод на публикувана днес информация, че до края на 2018 г. българските домакинства имат спестявания в банките в размер на 51,53 млрд. лв., което е увеличение от 7,7% на годишна база.

Подобно е и положението с родния бизнес. Спестяванията на компаниите за 2018 г. са изчислени на 23,184 млрд. лв, което е ръст от 2,5 на сто.

„Тези спестявания при бизнеса не са разделени никак равномерно.“, посочи експертът като добави: „Може би 5% от компаниите държат 905 от този ресурс. Големите фирми разполагат с финансисти, които управляват средствата им. При компаниите оборотният капитал задължително е краткосрочен, т.е. парите на бизнеса са необходими за по-кратък период от време, в по-краткосрочен план и компаниите не могат да си позволят инструменти, които са с 5 или 10-годишен срок на инвестиране“.

Според Василев това че компаниите трупат толкова средства означава, че вероятно не инвестират достатъчно в нови производства, в разширяване на бизнеса или в покупка на други дружества.

„Има пропуснати ползи за бизнеса. Компаниите не управляват добре своите средства или виждат прекалено голям риск в икономиката, за да инвестират в този момент“, посочи още той.

Вижте цялото интервю във видеото!

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
15
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А трябва ли да разчита?!
Твърде много е люскан българина от финансови гурута, че да продължава да им минава номера.

Още от Икономика и политика
Р. Радев: Липсата на ефективна съдебна система спира развитието на България