IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Българската осигурителна система не гарантира нищо за работника

Тя има гаранции само за фонда пенсия, смята Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

23:57 | 13.08.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Осигурителната система в България не гарантира нищо за работника – тя има гаранции само за фонда пенсия. Това заяви Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според него главният механизъм, който може да замени минималните осигурителни прагове, е въпросът за преминаване от административно към договорно определяне на минималната работна заплата за страната.

„Мечтаем да можем да договаряме минималната заплата по икономически дейности. И когато вече имаме договорен един пакет от минимални заплати, най-ниската да бъде призната за минимална за цялата страна“, посочи експертът.

По думите му това, което пречи, е натрупалото се недоверие между социалните партньори.

Дечев посочи, че „производителността на труда по икономически дейности е много специфична и, ако„наистина искаме да отчитам този фактор не само на думи, трябва да се слезе на едно много по-диференцирано равнище“.

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още