IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Държавата не е безсилна срещу сивия сектор при храните

Паричният поток се разпределя по различни канали, заяви доц. Славчо Петров

10:04 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сивият сектор при храните в България е над 30 - 35%, а произведената продукция надхвърля 3 млрд. лв. Държавата не е безсилна, но органите по-скоро нямат желание, защото много хора се изхранват от средствата извън официалните статистики. Това каза пред БНР доц. Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост. 

Повод за коментара е решението на управляващите да създадат поредна работна група от експерти, които ще пишат препоръки срещу сивия сектор при храните.

„Виждаме какво става по Черноморието, виждаме какво става и с отделни терени в и около София. Това не става без пари. Освен това имам чувството, че и голяма част от партиите се изхранват с тези средства. Паричният поток се разпределя по отделни канали“, заяви доц. Славчо Петров.

Инициативата на агроминистерството е много добра, но дано да не остане само идея, каза той.

„Сивият сектор върви по няколко линии – изкупуването на селскостопанската суровина, преработката и търговията. Сив сектор има и на пазара на труда. Естествено, че е опасно, по отношение на производството на здравословни и безопасни храни, това е престъпно, но законът не позволява на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да влезе в предприятие, което по регистър не съществува“, обясни експертът.

Той припомни, че предстои промяна на Закона за храните.

Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост смята, че обратното изчисляване на ДДС може да се въведе при някои групи продукти като захар, брашно и растителни масла, тъй като ефектът от въвеждането му при зърното е дал положителен ефект. Друг вариант е ДДС да се намали наполовина или повече при определени групи храни, каза доц. Славчо Петров.

Бюджетът ще събере повече пари при намален ДДС на хляба, убеден е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още