IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Финансовите стимули за ваксиниране са по-добър вариант от ограниченията

Традиционно българите са по-колебливи и нерешителни да си поставят противогрипни или други ваксини, посочи Цветан Кюланов от Представителството на ЕК

15:33 | 04.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

„В различни държави се експериментира с различни подходи. Отвъд Океана има финансови и материални стимули за това процесът да върви сред тези, които се колебаят най-много. Някои европейски държави предоставиха туристически ваучери, включващи настаняване или друг вид услуги, за да накарат хората да се ваксинират“, даде примери той.

Кюланов посочи, че причините, поради които България изостава в темпа на ваксинация спрямо другите страни, са комплексни.

„Традиционно българите са по-колебливи и нерешителни да си поставят противогрипни или друг вид ваксини. Освен това в началото имаше трудности при доставките и избора на видове ваксини, затова от пролетта се стараем чрез информационна кампания на Представителството на Европейската комисия в България да информираме хората“, посочи той.

По думите му работата е насочена към колебаещите се, „които ще ни позволят да достигнем колективния имунитет".

„Процесът на ваксинация на европейско ниво се движи добре, сподели още той. – Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че 70% от възрастното население в Европа се е ваксинирало с първа доза. Тази седмица имаме данни, че 60% от възрастното население си е поставило и двете дози. За България числата са по-ниски - около 15% са с две дози и около 20% са с първа доза.“

Цветан Кюланов припомни, че кампанията по ваксинация на Представителството на ЕК в България започна още през май. Информацията е по медиите и се подкрепя от Министерството на здравеопазването, но се включиха и други министерства.

„Посланието е „Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота". Искаме хората да се информират от достоверни източници, а не да вярват на първото нещо, на което попаднат в интернет или в разговори с хора, които не са експерти“, обясни той.

Кюланов информира, че има специален сайт на Представителството, където се дава отговор на най-честите въпроси – безопасни ли са ваксините, коя ваксина да изберем, кога да се ваксинираме.

Друга тема от разговора беше цифровият сертификат за пътуване.

"Цифровият сертификат е сериозен успех, като идеята за него беше одобрена от държавите членки още преди официалното му пускане през юли месец. Още през юни някои държави членки като България започнаха да издават тези сертификати. Виждаме до момента данните за туризма, като има сериозен ръст в сравнение с миналата година, но все още не са достигнати нивата от 2019 г.", отбеляза Кюланов.

Според него издаването на фалшив сертификат е престъпление. Въпреки това той смята, че като дизайн самият европейски цифров сертификат е защитен от фалшификации. „Пробивът всъщност може да дойде от фалшив документ, че някой се е ваксинирал, на базата на което вече да бъде издаден европейският цифров сертификат“, поясни той.

Кюланов засегна и темата за Зелената сделка и трудностите на България в трансформацията на енергийния сектор.

„През юли Европейската комисия направи предложение за конкретните стъпки за политики, които да доведат до пълната декарбонизация на европейската икономика до 2050 г. Предстои те да бъдат обсъдени от останалите държави членки и Европейския парламент. България е в началното ниво и пътят, който страната ни трябва да извърви, ще бъде по-стръмен и по-дълъг“, прогнозира експертът.

Защо България е далеч от колективен имунитет? Как се подготвя Европа за нова вълна на Covid-19? Какви са приоритетите в Националния план за възстановяване и устойчивост на България? Как се вписва Зелената сделка в плановете на нашата страна? На какъв етап е Конференцията за бъдещето на Европа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Още един "експерт" на хранилка :), но за едно е прав морковът е много по-добър от тоягата. Достигайте колективен имунитет чрез тъмно-зелените, а ние ще сме живи и здрави без незнайни субстанции в организмите си."Традиционно българите са по-колебливи и нерешителни да си поставят противогрипни или друг вид ваксини. " --> разбира се , защото сме си поставяли и едва не умряхме. Защо да си рискуваме живота и здравето за да ви ощастливим за някаква комедия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още