Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Ръстът в машиностроенето е от високите цени, а не заради производство

Контрагентите от други страни не приемат офертите с увеличени цени, с които се покриват нарасналите разходи за ток и поскъпнали метали, посочи Илия Келешев

гледано: 1533   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Експортно ориентираните български машиностроителни компании в момента са неконкурентоспособни на международния пазар заради високите цени на електроенергията и суровините. Ръстът на индекса за производство на машини в България над предпандемичните нива се дължи на повече приходи заради увеличението на тока и металите. Този коментар в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" направи инж. Илия Келешев, председател на Българска браншова камара – машиностроене.
Още по темата

Той съобщи, че контрагентите от други страни не приемат офертите с по-високи цени, с които се покриват неколкократно нарасналите разходи за електроенергия и поскъпнали метали.

Според него голяма част от фирмите са ограничили дейностите си, а някои са заплашени от спиране на производството по подобие на "Арсенал" - Казанлък.

Що се отнася до компенсациите за ток за бизнеса от страна на правителството, Келешев заяви, че те са "прибързани" и правени "без задълбочен анализ на състоянието на енергетиката и възможностите". Компенсациите от 110 лв/Mwh за октомври и ноември 2021 г. са облагодетелствали фирмите, които са си доставяли енергия на дългосрочни договори и на по-ниска цена, спрямо тези, които се снабдяват на сегмента "Ден напред".

Най-бързо развиващият се сегмент в индустрията са компании, работещи в сектора на хидравликата. По думите на Келешев има малко, но добре работещи предприятия в сектора на металорежещите машини, които могат да се съревновават на световните пазари.

Той поясни, че секторът за електрокари и мотокари трябва да внася почти всичките си суровини и части от чужбина, което го прави неконкурентоспособен. Въпреки новите инвестиции в производството на автомобили и автомобилни части, България изостава в сектора в сравнение със съседни държави като Сърбия, Румъния и Турция.

"Политиците се гордеят, че в България влизат много чуждестранни инвеститори и че едва ли не ставаме водеща страна и сме в състояние веднага да започнем да произвеждаме крайни изделия. Нещата далече не са така", категоричен е Келешев.

Той съобщи, че от началото на 90-те години на миналия век в България постоянно се закриват машиностроителни предприятия и тази тенденция продължава до наши дни. "Политиците говорят за напредъка в последните години, но нищо не е в сравнение с края на 80-те, когато в машиностроенето бяха заети над 450 хиляди души", припомни Келешев и уточни, че днес има повече заводи заради микрофирмите и разделянето на по-големите предприятия, но производството е намаляло десетки пъти.

Каква беше 2021 година за българското машиностроене? Какви са инвестициите в машиностроенето? Има ли нарушения и закъснения във веригата на доставки?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Георги Гьоков: Кабинетът предлага от 1 юли всички пенсии да се увеличат с 10%