IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Сектор „Сигурност” е един от големите провали на предишното управление

27 км от оградата на границата остават да бъдат изградени, обяви служебният министър на вътрешните работи

09:33 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Сектор „Сигурност” е един от големите провали на предишното управление, такъв бардак не е имало от години. Това заяви военният експерт Бойко Ноев в ефира на bTV. По думите му МВР е „неуправляемо“, а за три години през България са преминали 60 хил. нарушители на границата. 

Неговата препоръка към служебния министър на отбраната Стефан Янев, е кабинетът да вземе решение за разполагане на армията по границата, където да се установи зона за сигурност и да се забрани там да пребивават други лица без разрешение.

За да има констатирани сто нарушения при обществени поръчки на Министерството на отбраната, там трябва да има някакви банди крадци, трябва цялата администрация на министерството да е замесена, каза още той.

По думите му служебните правителства по принцип са ненужен управленски инструмент, но имат едно голямо преимущество – действат без парламент и са партийно необвързани, което им дава възможност за един определен период да извършат одит на ставащото в държавата. 

Според него обаче въпросът с тези поръчки отклонява вниманието от основния проблем – това, какво се случва в сектора на отбраната. „Ако министър Янев се плъзне по пистата на 100-те фалшиви поръчки, ще си загуби времето и няма да даде отговор за важните неща”, смята Ноев.

От своя страна служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов обяви в ефира на телевизията, че 12 км от оградата по границата в Хасковска област трябва да бъдат завършени към 31 май, а 15 км в Бургаска област ще започнат да се строят, когато климатичните условия позволяват.

Той посочи, че в системата на МВР има 15-18 % недокомплект. Това означава, че е намален съставът с около 5000 души, уточни служебният министър.

Според него с направените реформи в системата хора със средно образование, които работят в администрацията, ще получават повече пари от тези, които работят на терен.

"Със законови поднормативни промени ще се опитаме да поправим тази несправедливост и да обезщетим тези служители, които патрулират, охраняват границата или работят в оперативно издирвателни дейности", каза Узунов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още