IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Трябва да се преразгледат промените в Закона за филмовата индустрия

Филмови дейци настояват за промяна на финансовата рамка, съобщи Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата

11:31 | 29.01.21 г.
Експерт: Трябва да се преразгледат промените в Закона за филмовата индустрия

Въведената нова схема за подкрепа на телевизионните сериали чрез промените в Закона за филмовата индустрия е изцяло в разрез с европейските регламенти. България ще се окаже пионер в това отношение и както ние сме посочили в рамките на нашето отворено писмо към Министерството на финансите - предстоят санкции по отношение на Регламента № 651/2014 за групово освобождаване. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" Диана Андреева-Попйорданова, финансист, директор на Обсерватория по икономика на културата.

"Българските филмови организации директно атакуваме и правната процедура, свързана с промените в Закона за филмовата индустрия. В крайна сметка демокрацията и принципите на правовата държава е изключително важно да бъдат спазвани, особено от законодателния орган", посочи тя.

Диана Андреева-Попйорданова напомни, че когато се въвежда едно чисто ново предложение, то подлежи на обсъждане, на оценка на въздействие и на анализ "разходи-ползи". Тя подчерта, че се прави оценка каква е ползата от тази схема, до какви размествания би довела на пазара на филмовата индустрия и в това число на квази-пазара на българското кино.

"В Закона за филмовата индустрия се появява не само един пазарен участник, а двама - телевизионния пазар и финансови стимули за чуждестранни продукции. Това е изключително притеснително и такава практика в европейските държави не съществува", коментира експертът.

По думите на директора на Обсерватория по икономика на културата трябва да се прецизират предложенията така, че да съответстват на европейската практика и да не нарушават регламентите, но и също да бъде преразгледана финансовата рамка.

"Условно ние имаме от централния бюджет писмо за намерения за рамка от 25 млн. лева в допълнение. Но тези средства ги няма в републиканския бюджет. Бюджетът беше приет през ноември и на следващия ден беше внесен Закона за филмовата индустрия, въпреки насоките на Министерство на финансите за бюджетната 2021 година и средносрочната бюджетна рамка", разкри Диана Андреева-Попйорданова.

Финансистът съветва промяната в нормативната уредба в някои от публичните политики да бъде въведена в отделен параграф след като това е направено със Закона за радиото и телевизията, и който Министерството на културата има задачата да внесе до 31 март.

Според Диана Андреева-Попйорданова финансиране е осигурено като увеличение и промяна на принципи на финансиране за двете обществени медии, но това не било направено със Закона за филмовата индустрия.

"Налице са много елементи, които се случиха по отношение на цялата процедура по изменението на Закона за филмовата индустрия, които свалиха от нас доверието към институциите", е мнението на експерта.

Директорът на Обсерватория по икономика на културата очаква в близко време парламентарната комисия за култура да разгледа предложенията на филмовите дейци, които се отнасят до разпространение, дистрибуция и показ на филмите, които да са отделно от производството.

Диана Андреева-Попйорданова настоява Народното събрание да оттегли измененията в Закона за филмовата индустрия, да спре процедурата и да прецизира закона. 

Какви нови процеси протичат във филмовата индустрия? Защо промените в Закона за киното разделиха гилдията?  Как се променя финансирането на кино и тв продукция? Помогнаха ли програмите на свободните артисти? Проработиха ли творчески стипендии, безлихвени заеми, разширен обхват на НФК? Как пандемията промени социализацията чрез онлайн излъчване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още