IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Високите разходи за тол системата в България изяждат приходите от нея

Не бяха взети под внимание добрите примери на съседни държави и имаме скъпи и технологично сложни съоръжения, посочи Михаил Рангелов

17:59 | 30.12.20 г.
Експерт: Високите разходи за тол системата в България изяждат приходите от нея

Той коментира темата в контекста на данните, че приходите от тол такси от 1 януари до 8 декември 2020 г. са 103 млн. лева, докато заложените приходи бяха в размер на 450 млн. лева за тази година.

“Постъпленията в бюджета щяха да са същите, независимо от наличието на тол системата. Тя обаче увеличава значително разходите”, коментира Рангелов.

Според него тол системата не е съобразена с това какво очаква Европа. „Не бяха взети под внимание добрите примери на съседни държави”, напомни експертът.

По негови думи тол системата в нашата страна се оказва “скъпа, технологично сложна и неефективна”, като не се изпълнява и принципът „Замърсителят и рушителят да плаща“.

“Трябваше да се въведе тол система само за магистрали и за първи клас пътища, да бъдат отменени винетките и да се събират допълнителни приходи например чрез акцизите върху горивата”, коментира Рангелов.

Директорът „Медии“ във Форума за Балкански транспорт и инфраструктура прогнозира, че ако се изпълни стратегията за модернизация на железопътния транспорт в България чрез инвестиции, ще се увеличи скоростта на пътуване.

Той смята, че 160 км в час е напълно приложима скорост - например до турската граница. “След 4-5 години да може да стигаме от София до Истанбул за много по-малко време, отколкото сега”, отбеляза експертът.

Какъв е финансовият ефект от тол таксите? Ще допринесат ли новите локомотиви на БДЖ за модернизация на жп инфраструктурата? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още