IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: За празниците стоките от Китай ще са с 20% по-скъпи от миналата година

Не се очертава предпразничен колапс с доставките, прогнозира Момчил Антов

12:24 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За празниците тази година стоките от Китай и други страни ще с около 15-20% по-скъпи от миналата година, като в цените се калкулира доставката и увеличението на суровини и материали. Това прогнозира по БНР доц. Момчил Антов, председател на управителния съвет на Националната организация на митническите агенти и експерт по спедиторски услуги.

Той е убеден, че към момента не се очертава колапс в доставките от Китай и други страни. Антов е категоричен, че логистичният бранш и транспортният сектор в България е подготвен да посрещне по-голям обем от пратки към нашата страна преди празниците.

„В крайна сметка това не е изненадващо – „Черният петък“ не е изненадващ, както и Коледа. Хората би трябвало да планират и да си организират нещата навреме“, заяви експертът.

Според доц. Антов трябва да се въоръжим с търпение, защото куриерските фирми не наемат допълнително служители заради ограничения брой дни с по-голямо натоварване.

„Средното транзитно време за пратки от Китай, които пристигат с кораби, е около месец-месец и половина“, обясни експертът. По думите му графикът се поддържа въпреки кризата и всички затруднения, които изпитаха някои китайски пристанища.

„Проблемът с пратките от Китай не е толкова във времето за доставка, проблемът идва с разходите, които трябва да бъдат добавени. Вече и китайските стоки не са толкова евтини и изгодни, именно поради повишените разходи за транспорт“, поясни Антов.

Той смята, че е „резонно" да има увеличение в цената на услугите на куриерските фирми заради повишените разходи за транспорт вследствие на скока в цените на горивата.

Експертът по спедиторски услуги съветва потребителите да планират покупките, а когато се ориентират към пазаруване от сайтове извън България, да изберат такива, които са се доказали, „за да избегнем разочарование и неуредици около получаването на пратките“.

Той напомни, че от юни има промяна в режима на митническото облагане в ЕС, като в цената са включени всички разходи по доставката, което улеснява потребителите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още