Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерти: Актуализацията на бюджета е важна и за бизнеса, и за домакинствата

Има неефективно управление на държавните разходи в кризата и неефективна администрация, посочиха Ваня Григорова и Щерьо Ножаров

гледано: 1685   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Още преди предходните избори поискахме да бъде направена актуализация на бюджета, тъй като беше ясно, че ако няма актуализация – дори да има средства, те не могат да се разходват. Служебните министри нямат право да правят тези разходи. Нямат законово основание да ги правят, включително когато има средства. Така Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR по какъв начин да се промени най-важният финансов закон на държавата.
Още по темата

Ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран от парламента, служебното правителство трябва да започне да харчи от заложения буфер от 398 милиона лева.

Григорова напомни, че всички социални партньори са се обявили и настоявали за актуализация на бюджета, но тя не е била направена.

"Има решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество и ние подкрепяме актуализацията на бюджета. Средствата за бизнеса, дори тези, които са предвидени в актуализацията, не са достатъчни, с оглед предстоящото принудително спиране на бизнеси. Има редица спекулации в тази насока. Парите в актуализацията са достатъчни да подкрепят мярката 60/40, но не и другите нужди на бизнеса", посочи Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

Той пресметна, че страната ни има увеличена вноска в Европейския съюз заради механизма на Brexit - 103 милиона, които държавата трябва да даде, както и 30-те милиона за авиопревозвачите.

„Дискусионният въпрос е механизмът за социални разходи. Дали това трябва да става чрез този бюджет. Едни обвързващи разходи, които в бъдеще ще бъдат постоянни. Но има и социални разходи, които са безспорни и би следвало да бъдат включени в проекта на бюджета за 2022 г., а не в актуализацията на бюджета", подчерта Ножаров.

По думите му има и спорни разходи.

"16 милиона за КЕВР за загубени дела от Комисията. Това е абсурдно. Ведомствата, които имат неефективна дейност и загубени дела, тези средства да бъдат за сметка на допълнителни възнаграждения на техните служители. Има и редица други, които ние може да обсъдим", категоричен е експертът.

Ваня Григорова смята, че ако ГЕРБ не искат да подписват празен чек, е трябвало да направят актуализацията преди изборите.

"Беше ясно каква ще бъде ситуацията. Беше ясно, че ще трябва да се продължат мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата, тъй като има едно социално плащане за родителите, които ще трябва да си останат вкъщи, но имат деца, които ходят на училище или детска градина. По закон тези родители нямат право да остават децата си вкъщи до 12-годишна възраст сами. Много често говорим за бизнеса, но забравяме това, че ако домакинствата останат без доходи – те в огромната си част нямат запаси, с които да могат да продължат да съществуват", предупреди синдикалистът.

Тя е категорична, че социалните разходи трябва да се увеличават, а не да намаляват.

"Има такъв народ" заявиха още в предходното Народно събрание, че техен приоритет е преизчисляването на пенсиите, подобряване на икономическото състояние на българските граждани. И когато дойде време наистина да го направят - те казаха "Не, ние имаме различен вариант за актуализация на бюджета." Добре, покажете го"“, призова Ваня Григорова.

По думите ѝ служебното правителство се е опитало да минимизира разходите там, където това е възможно, за да може да изплаща там, където е жизнено важно.

"Те продължават да си играят на избори и компромиси, и на срещи между различните парламентарни групи, но в крайна сметка животът трябва да продължи. Вече има сигнали за това, че има неразплатени заплати в различни фирми, които строят магистрали. Тези тежести се понасят от редовия български гражданин. Това трябва да спре", надява се Ваня Григорова.

Според Щерьо Ножаров в България голяма част от бизнеса е малък и среден.

„Това означава, че този бизнес работи за минимална печалба. Едно такова принудително затваряне е много рисково за оцеляването както за заетостта, така и на потреблението. Необходимостта от актуализацията е голяма. Има неефективно управление на държавните разходи, имаме неефективна администрация", анализира състоянието на държавата представителя на работодателите и настоя да се говори за политики при разпределението на средствата.

Сигнал ли са протестите, че държавата не успява да плаща вече труда на работниците! Какви разговори трябва да проведат депутатите за разходите в бюджета? Къде в хазната има най-много недостиг? Кои сектори трябва да наистина да се подпомагат?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работи: Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 октомври