IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Българското здравеопазване може да ползва алтернативно финансиране

Увеличаването на разходите без подобряване на здравните показатели е критерий за ниска ефективност, казват от AmCham

14:14 | 18.06.21 г.
Експерти: Българското здравеопазване може да ползва алтернативно финансиране

Необходими са нови модели на финансиране на здравната система у нас, защото настоящите не са достатъчни. Алтернативни варианти има, включително и голямата мощ на еврофондовете като източник на стимулиране на сектора.

Около това мнение се обединиха Сава Тодоров, ръководител на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham, и д-р Боряна Алексиева, също ръководител към комитета, които представиха данните от доклада „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара в предаването „Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

На практика ресурси за реформи има, насоки също, нужна е сериозна политическа воля, заявиха експертите.

Не на последно място са необходими и реформи в болничната и извънболничната помощ, за да се постигне ефективност.

Сред основните проблеми на българската здравна система е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е придружено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което показва, че увеличаването на разходите, само по себе си, без да се подобряват здравните показатели, е критерий за ниска ефективност на системата, посочи Тодоров. 

Един от големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на медицинските кадри, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи, допълни той.

Тодоров посочи, че българската здравна система има значителен напредък по някои показатели. Това например е увеличаване на средната продължителност на живота, която се е увеличила с 3 години за периода 2000-2018 г. Също се наблюдава три пъти увеличение на средствата, отделени за здраве, но въпреки тези показатели отбелязваме значително изоставане спрямо средноевропейските показатели, посочи гостът.

Основните точки, върху които се спира докладът, са липсата на фокус върху превенция и профилактика, дигитализация и недостатъчно финанисиране. България изостава значително в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

„Например при продължителността на живот България е на последно място. Разходите на глава от населението са изключително ниски спрямо другите страни в ЕС. По брой инсулти също сме в пъти над нормаланото ниво на заболеваемост“, посочи Алексиева.

Необходими са още инвестиции в здравеопазването у нас. Целта е да стигнем поне 10% от БВП за здраве, посочи още Алексиева.

Какви са вариантите за реформа в здравната система и как се развиват телемедицината и електронното здравеопазване у нас вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още