IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Четворната коалиция залага на карта парламентаризма

Депутатите не могат да си позволят да няма правителство, посочиха политологът Цветанка Андреева и социологът Юлий Павлов

11:27 | 03.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Четворната коалиция залага на карта парламентаризма

„Започва да девалвира идеята за парламентарни избори – едната причина за това е финансовият фактор, а втората – избирателите наказаха всички партии, които не се разбраха в предишния парламент“, смята Павлов.

Според него „само "Продължаваме промяната" имат пари [за нови избори], останалите нямат“. 

Сблъсъците в Народното събрание са инструмент и не са опасни, заяви от своя страна Андреева. Идеята е обаче да се водят на ниво парламентаризъм.

„Струва ми се, че тържествеността [на откриването на Народното събрание] ще бъде убита от угрозата от голямата политическа криза, посочи политологът. Няма никаква еуфория в обществото, гледа се високо критично, без голям кредит на доверие, вяра и оптимизъм. Надяваме се тази четворна коалиция да бъде толкова силна, че да преминем през тежката зима, която чертаят икономистите."

"Много сериозен проблем е, че "Продължаваме промяната" не е партия. Има спешни икономически решения, които трябва да бъдат взети. Безумно е служебен кабинет да предлага бюджет. Надявам се вече преговорите да не се водят публично. Публични да бъдат споразуменията", каза от своя страна Павлов. Същинските договорености се оказват в конфиденциални разговори, пък посочи Андреева.

Тя прогнозира, че опозицията в новия парламент ще бъде много остра и няма да остави никакъв толеранс на новите управляващи. Най-големият риск бил това да се превърне в пропрезидентско парламентарно мнозинство.

"Претенциите на президента са към силовите ведомства – на отбраната и на МВР. Има много голяма власт. "Продължаваме промяната" е продължение на политиката на президента Радев – това бяха двама спуснати отгоре лидери, не са избрани на партийни събрания, това е един от рисковете", обърна внимание Андреева.

Как ще работят партиите в новия парламент?

Повече за разговора може да разберете, ако гледате видео материала на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още