IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат паспортизация на дюните

Еколози искат и връзка със спешния телефон 112 при увреждането на дюните

15:03 | 05.04.13 г. 2
<p>
	Снимка:<em> stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Нужно е въвеждането на картотекиране и паспортизация в концесионните договори на плажовете. Липсата на паспортизация води до слаб контрол на състоянието на дюните, който от своя страна е причина за лошото им състояние и постепеното им унищожаване, съобщи БТА.

За това алармира експертът Росен Цонев по време на семинар в Царево, организиран в рамките на международен проект, свързан с по-добро управление на зоните от Натура 2000.

По думите на Цонев дюните по Южното Черноморие се унищожават заради прекомерна гъстота на плажуващите, нерегулирания достъп до тях на туристи и автомобили. В част от дюнните местообитания липсват указателни табели или са премахнати.

Цонев посочи, че най-тежко е състоянието на дюните по плажовете Бутамята и Липите в Синеморец, както и тези по Косата на устието на река Велека. Част от тях са разрушени от строителна техника и автомобили - забелязвало се дори, че някои дюни са смeнили естествената си растителност: „Това автоматично се отразява както на тяхната устойчивост като природни феномени, така и на животинския свят, който ги обитава”, заяви ученият.

Като мерки за защита на дюните експертите посочиха, освен задължителното присъствие на информационни табели,

така също и поставянето на скари, по които туристите да минават, както и други специални ограждения.

Същевременно според еколога Чавдар Гусев важен проблем се оказва и липсата на специализирана охрана на дюните. Той посочи, че те не спадат към горския фонд и служителите на горите нямат задължение да ги охраняват. По негови думи регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите наблюдава само резерватите.

В тази връзка на срещата беше обсъдена и възможността сигналите за увреждане на дюни, подавани на телефон 112, да бъдат препращани и към органите на полицията. Органите на полицията имат права да установява самоличността на нарушителите и да бъде свидетел при издаването на актове.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
повече права за ограниченията... или свобода на конфискацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kokotom
преди 11 години
Май най-добре да забраним плажуването. Или по-добре да забраним зелените- те са по - вредни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още