Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерти искат регистър на произвеждащите опасни отпадъци фирми

Ситуацията край гара Яна е била кризисна

Експерти искат регистър на произвеждащите опасни отпадъци фирми

Опасни отпадъци на гара Яна, 18 януари 2019 г. Снимка: Bulgaria ON AIR

29 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени край гара Яна, вече са извозени от специализирана фирма и прибрани в хранилище. Сега експерти настояват за завишен контрол и регистър на фирмите, които генерират опасни отпадъци.

Едно от изхвърлените край гара Яна вещества – натриев цианид, е силно опасно и може да доведе до
блокиране на клетъчното дишане. 

Още по темата

Случаят не е изолиран, а експертите настояват за контрол на фирмите, които съхраняват отпадъци, на всеки 5 години и дори за отнемане на лицензи при констатирани нарушения.

Според изпълнителния директор на „Балбок инженеринг“ д-р Ралица Ангелова ситуацията край гара Яна е била кризисна.

„На площ от около 100-150 квадратни метра на терен с много голям наклон – 70 градуса, бяха изхвърлени отпадъци, половината от които са индустриални химични вещества – окисляващи се, запалими, токсични и корозивни”, каза тя пред БНР.

Другата част са смесени производствени отпадъци – бои, лакове, утайки, твърди и течни вещества.

„Варелите бяха натрупани един върху друг, което постави екипа в изключително трудни условия. Тези вещества са опасни не само защото са токсични, но и заради количеството – 29 тона, и начина, по който бяха изхвърлени“, коментира тя.

„Отпадъците са извозени до лицензирана площадка, където ще бъдат съхранявани при безопасни условия, докато бъдат унищожени. Мястото е почистено и няма опасност за хората“, заяви Ина Цветанова, старши експерт „Управление на отпадъците и опазване на водите и околната среда“ в Столичната екоинспекция.

Експертите са проверили склада, в който са били съхранявани опасните отпадъци, преди да бъдат изхвърлени край гара Яна и нарушения не са открити.

Водят се процесуално-следствени действия, които да установят кой е отговорен за нерегламентираното изхвърляне на отпадъците, допълни Ина Цветанова.

Тя коментира, че случаите на изхвърляне на химически вещества и на отпадъци през последните години зачестяват, което е предпоставка за увреждане на околната среда.

Според д-р Ралица Ангелова има проблем с контрола за спазването на закона, който посочва, че отпадъците, които трябва да бъдат обезвредени, може да бъдат съхранявани до една година, а тези, които подлежат на рециклиране – до 3 години.

Тя посочи, че икономическите субекти, които генерират опасни отпадъци, се стремят да се отърват от тях на възможно най-ниска цена и така попадат на съмнителни фирми.

Д-р Ангелова допълни, че се надява да бъде потърсена отговорност не само от конкретния извършител, но и от всички, които волно или неволно са замесени.

Според нея е необходимо да се завиши контролът и да се създаде регистър за генериращите отпадъци. Тя предлага още поне на 5 години да се прави проверка на фирмите и ако те не отговарят на изискванията, лицензите да бъдат оттегляни.

Собственикът на склада Николай Петков, от който са излезли опасните отпадъци, е разпитан и освободен под гаранция.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева