IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти настояват да се изясни връзката между КТБ и придобитите от LIC33 активи

Регулаторните органи и финансовото разузнаване трябва да проучат свързаността, заяви Валери Димитров

10:03 | 26.03.15 г. 7
Експерти настояват да се изясни връзката между КТБ и придобитите от LIC33 активи

Регулаторните органи трябва да отговорят каква е връзката между бизнеса на КТБ, кредитите, които е предоставяла, и какъв е небанковият бизнес на Цветан Василев. Това каза пред Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров по повод новината, че компанията LIC33 придобива дялове в БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и ГАРБ.

"Аз бих поставил въпроса какъв е банковият и небанковият бизнес на Цветан Василев. Това, което става ясно, е, че няма ясна граница между тях. Поставя се въпросът с чии пари е придобил дяловото участие във всички тези дружества. Не е ли станало това с пари на вложителите в КТБ?“, попита Валери Димитров.

„Става дума за една крупна финансова измама, организирана от Василев, като са присвоявани пари на банката, за да може той да придобива активи”, на мнение е експертът. Той настоя, след като банката е в несъстоятелност, да се изясни  връзката между предоставяните кредити и небанковия бизнес на Цветан Василев. По думите му отговорът на всички тези въпроси трябва да бъде даден от регулаторните органи, органите за финансово разузнаване и институциите, които контролират банковия бизнес.

Новина в случая е свързаността, която до момента се отричаше, допълни той.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров заяви: „На всички беше ясно, че е имало свързаност. Ако тя беше изяснена, можеше да бъдат предприети съответните законови стъпки“.

"Не мога да кажа еднозначно има или няма сделка и кой кой е в тези сделки. Това, което е по-страшното е, че държавата не знае какво се случва. Почти една година след случилото се в КТБ продължаваме да не знаем кой кой е в цялата схема и кое предприятие чие е, кой стои зад тези сделки. Нещо, което трябваше да бъде изяснено от ДАНС и БНБ”, смята Гяуров.

Той коментира, че подобен тип сделки, поради редица европейски регулации, би трябвало предварително да бъдат разрешени.

Валери Димитров заяви, че в Закона за кредитните институции има хипотеза за сделки с подставени лица, които могат да увредят дадена банка, но тази хипотеза не е изследвана от регулаторните органи.

„В момента има радикални промени в Закона за банковата несъстоятелност. Сега на ход са институции като ФГВБ и синдиците, които трябва да опитат възстановяването на колкото се може повече активи. Да се намалят загубите, които ще понесат държавата и негарантираните вложители“, заяви Валери Димитров и допълни, че синдиците могат да атакуват редица сделки.

За да стане това, трябва да се установи връзката, допълни Гяуров. „За всички беше ясно, че индиректно са отивали пари в съответните предприятия, но никой не изясни тази фактология“, каза той.

Според Валери Димитров за втори път след 1996-1997 г. има провал на институциите по отношение на банките и е създадена благоприятна среда за умни организатори на финансови измами. Димо Гяуров посочи, че в случая политиците са в дълг на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Asolin
преди 9 години
БТК дължи пари на КТБ, БТК е частна собственост => има собственици => собствениците на БТК дължат пари на КТБ => собствениците на БТК продават дела си на LIC33, задно с дълга => LIC33 дължи вече пари на КТБ по дълга... кое не ви е ясно? Частна собственост му викат! Нали това е демокрацията, нали тука е демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocko
преди 9 години
Появяват се някакви си с костюми и казват ,,купихме тези фирми за едно евро".това ако не е театър и Боко само седи и мънка.За толкова време нищо не направиха три правителства.Гледаха как бяга Василев, как се разграбват остатъците от банката, а сега гледат и разграбването на фирмите на Мустаков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mammita
преди 9 години
Къде са разследващите органи в тая държава?!! Защо не коментират как Цветан Василев е използвал свързани лица и фирми, за да източва банката, зад привидно законни договори? Това е работата на Прокуратурата - да събере доказателства (които не липсват и са видими с просто око) и да отправи обвинение. Очаквам скоро Цветан Василев да бъде изправен пред българския съд за злоупотребите си, цената на коит всички ние платихме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
puntina
преди 9 години
Не само тези неща трябва да се изяснят. Последно не стана ясно има ли сделка или не. Защото Виваком се оказаха незапознати. Изобщо какво се случва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 9 години
Защо Борисов се занимава спроизхода на това пробито евро с което бе осъществена сделката м/у Василев и неговите представители, а не поска конфискация на имуществото и фирмите на Цецо бандита?!СЪЩЕСТВУВА ЛИ ОЩЕ КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ИЛИ ТЕ САМО СА НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА.ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ НАЛОЖИ ВЪЗБРАНА НАД ТЕЗИ ФИРМИ?!ЗАЩО ЧАКАМЕ ЕВРОПА ДА НИ КАЖЕ КАКВО ДА ПРАВИМ?!НИЕ ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИЛИ АКО НЕ ЗАЩО СА НИ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ , И ПАРЛАМЕНТ И ЦЯЛАТА ТАЗИ ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА КОЯТО САМО НИ ТОВАРИ СРАЗХОДИ ПО ПОДРЪЖКАТА Й?!ВЗЕМЕТЕ НЯКОЙ ОТ ВЪН КАТО ЙОТИНГЕР - ДА НИ УПРАВЛЯВАТ КАТО КОЛОНИЯ ЗАКАКВО СА НИ ИЗБОРИ И КОГО ИЗБИРАМЕ?СТИГА С ТАЗИ ИЛЮЗИЯ, ЧЕ СМЕ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, ЧЕ ИМАМЕ ДЕЙСТВАЩА КОНСТИТУЦИЯ!КОНСТИТУЦИЯТА ТОТАЛНО Е СУСПЕНДИРАНА И СУВЕРЕНА НЕ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , А ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЮРОКРАТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 9 години
КТБ е една финансова пирамида при която с парите на държавата собственика й тегли от нея кредити и придоби структороопределящи за държавата фирми и активи!По странното бе защо КВЕСТОРИТЕ на банката ДЕКАПИТАЛИЗИРАХА активи й като по този начин отписаха огромна част от дълговете на Василев към КТБ?Още по странно бе защо ДЪРЖАВАТА избърза да плати задължения за милиарди на КТБ без същата да е фалирала?! Да не забравяме, че тази СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ бе извършено с цената на държавен дълг по който дължим и лихви!Защо ДЪРЖАВАТА вкара синдици в банка на която НЕ Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА?!ИЗОБЩО КАКВИ ГИ ВЪРШИ ДЪРЖАВАТА В ЕДИН ЧАСТЕН ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТ КОЙТО Е ПОДВЛАСТЕН НА РАЗПОРЕЖДАНИЯТА НА ДРУГА НЕЗАВИСИМА ИНСТИТУЦИЯ КАКВАТО Е БНБ!ЗАЩО ДЪРЖАВАТА СЛЕД КАТО ПЛАТИ СМЕТКАТА НЕ СТАНА СОБСТВЕНИК НА КТБ , НА НЕЙНИТЕ АКТИВИ СРЕД КОИТО СА И ТЕЗИ СЕДЕМНАДЕСЕТ СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ ЗА ИКОНОМИКАТА НИ ФИРМИ?Защо Борисов допусна чрез тези поставени лица Цецо да си върне ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ си фирми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още