IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти не очакват сериозни колебания на цените на горивата у нас

На цената на бензина влияе не само по-евтиният петрол, но и стойността на долара, която расте, обясни Светослав Бенчев

14:34 | 09.01.15 г. 2
Експерти не очакват сериозни колебания на цените на горивата у нас

Няма да има голяма флуктуация на цените на горивата в следващите месеци, прогнозира пред Investor.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Той допълни, че в момента е доста трудно е да се прогнозира ситуацията на пазара за горива у нас, но поне до средата на годината няма да има сериозна промяна в цените на петрола, което да промени драстично цената на бензина.

Експертът припомни, че цената на петрола, която на международните борси достига най-ниските си нива за последните години, съставлява около 38-40% от цената на горивата. Влияние обаче оказва и стойността на щатския долар, която пък расте.

Бенчев допълни, че повече яснота за пазара на горива може да има в началото на юни след заседанието на петролния картел ОПЕК. На срещата ще бъде взето решение дали ще се променя количеството на петрола, добивано от членовете на организацията, и това ще се отрази на световната търговия.

За 2015 година от Асоциацията се надяват на повишение на потреблението, водено от по-ниската цена на горивата, както и на сериозни мерки за намаляване на сивия сектор в бранша. „На база на наблюденията на нашите членове миналата година беше доста тежка“, коментира още Бенчев.

В последните месеци цената на бензина у нас тръгна надолу, като проучването на Комисията за защита на конкуренцията показа, че тенденцията е в съзвучие със случващото се и на европейските пазари.

Литър бензин през лятото се продаваше средно за 2,55 лева, а дизелът – за 2,60 лева за литър. Днес в отделни бензиностанции в страната цената на бензина и дизела падна и под 2 лева за литър.

В последните седмици се наблюдава и обратната на традицията тенденция дизелът да е по-евтин от най-масовия бензин. Експертите обясняват, че търсенето на пазара определя цените на горивата и това е причината и у нас традиционно дизелът да е по-скъп от бензина, за разлика от други европейски държави. 

Случващото се с цената на петрола на международните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
1984
преди 9 години
Дизелът е по-скъп,защото дизеловите коли и автобуси нямат алтернативно гориво,докато бензиновите могат да избягат на газ.Акциза в БГ е най-нисък,но не и горивата.Имаме класически олигопол(картел),подкрепян от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
THE TRADER
преди 9 години
Да ви *** в експертите... Цената на петрола е наполовина, доларът да не е поскъпнал двойно??? Или, плащайте скъпо, защото на нас така ни е хубаво, пък Юни месец, като се срещнат ОПЕК, ще видим, може да ви дадем и още малко въздух... Мамка ви и обирджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още