IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти от Столична община ще тестват нов модел за изчисляване на такса "смет"

Ако новата методика бъде одобрена от Столичен общински съвет, ще заработи "пилотно" от 2014 г.

15:47 | 28.09.12 г.
Експерти от Столична община ще тестват нов модел за изчисляване на такса "смет"

Експерти от столична община ще пробват нов модел за изчисляване на такса "смет" от 2014 г.

Този съобщи днес Мария Бояджийска, заместник-кмет на София по направлението "Зелена система, екология и земеползване", която представи данни от анализ на общината, свързан с възможностите за създаване  на нов метод за изчисляване на таксата за битови отпадъци, предаде БТА.

В изработването на доклада са участвали представители на общината, на министерствата на финансите и на околната среда и водите, на Националното сдружение на общините, както и външни експерти.

Предлага се методът за изчисляване на такса "смет" да бъде променен изцяло, така че таксата да се формира но нов, по-ефетивен начин.

В тази връзка експертите от общината са съставили и примерна методика за изчисляването на таксата за битови отпадъци в столицата. Ако тя бъде одобрена от СОС, ще бъде въведена пилотно от 2014 г.

Идеята е в столицата да се обособят три отделни типа зони - "зони с еднофамилни къщи", "райони с жилищни комплекси" и "централна градска част".

Контейнерите за събиране на отпадъците ще да бъдат разположени в границите на собствеността на гражданите, като по този начин от общината ще могат да направят отчет какво е количеството боклук, генерирано от едно домакинство.

Така ще може да се прецени и какви са реалните разходи за събиране, транспортиране, преработка, депониране на събраното количество отпадъци, които биха формулирали най-точно таксата „смет“, коментира Бояджийска.

Тя посочи, че една от целите на общината е да увеличи с над 50 % рециклирания боклук, а след изграждането на всички съоръжения да намали количеството на депонираните отпадъци с близо 70 %.

Заместник-кметът съобщи, че предстои и оптимизация на процесите за събиране на отпадъците, както и въвеждане на система за разделно събиране на биоразградимите отпадъци. Това съответно ще даде и своето отражение върху таксата "смет" занапред.

"Гражданите на София не бива да плащат повече от това, което наистина дължат на Столичната община", коментира Бояджийска. По нейни думи в момента разходите на Столичната община за депонирането на боклука са близо17 млн. лв. годишно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още