IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eксперти: Проблемът не е в цената на горивата, а в ниските заплати

Преди да се въведат новите правила за акцизните складове на едро бензиностанциите се снабдяваха от много повече места, посочиха Явор Куюмджиев и Димитър Иванов

11:09 | 16.11.18 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Eксперти: Проблемът не е в цената на горивата, а в ниските заплати

Проблемът и причините за гражданското недоволство в страната са не толкова скъпото гориво, а много ниските заплати.

Около това мнение се обединиха бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов, които коментираха в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR продължаващите протести по улиците.

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Очакванията са най-масови те да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите, която се организира в социалните мрежи, предвижда тридневна окупация на Народното събрание.

"Всъщност цената на едро на горивото в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът - Защо?", подчерта Куюмджиев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той обясни, че чрез законодателни промени от преди около десет години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро. По този начин, преди това,  бензиностанциите са имали много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. Комисията за защита на конкуренцията винаги се фокусира върху цените на дребно. Създадена е, според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от двама – трима човека", посочи бившият заместник-министър на енергетиката.

Димитър Иванов е на мнение, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а “по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи”.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата експерти са категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Гледайте видео материала с цялата дискусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Няма култура на крадене.----факт, но все пак така крадът интелигентните хора, а ние говорим за тотални некадърници ! ама моля те не ми давай пример с Гърция :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Ама какъв проблем, няма проблем - горивата на служебните коли на правителството ги плаща народът, не министрите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
"Аз стоя отстрани и чакам да започне шоуто. Ще гледам сеир."Акъла вече го даде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Пожарникарчето с два лафа сваля световната цена на петрола, ти твърдиш, че един акциз му е проблема..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
Frosty
преди 5 години
Ами като не могат да намалят повече акцизите, боковистите нека да се откажат от партийнта си субсидия и с нея да субсидират горивата... ако не, тогава да се готвят за структурна криза. И да се молят поне някой инвеститор от Марс да дойде, че друг вече няма кой да се излъже. Това е. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
пасъм
преди 5 години
Акцизите не могат да ги намалят повече. Но защо не махнат ДДС върху акциза поне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Frosty
преди 5 години
Тиkвоня и боkовистите с малоумната си данъчна политика и с високите данъци и акцизи върху горивата ще докарат венецуелския сценарий на българите и структурна криза, от която после няма излизане с години.Боковистите и тъпите им почитатели ще си получат заслуженото обедняване още през следващите години - за тази година реалният растеж на българската икономика вече е отрицателен, а чуждите инвеститори с ударни герберастки темпове се изнасят от боковия тиквостан.Ако мършите от герб не намалят данъците и акцизите върху горивата, българската икономика неминуемо ще изпадне в структурна криза и тогава боковистите ще се молят да емигрират при Путин в Руската федерация. Аз стоя отстрани и чакам да започне шоуто. Ще гледам сеир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Няма култура на крадене. Отбий си 5-10 % от това, после други 5-10% от онова. Така се прави. Печели от оборот. Ама нали са си глупави и лакоми, юруш да приберат всичко сега и на момента, че утре няма да има. По начина по който го правят, се набива много на очи, а може и по иначе да е. С финес, с елегантност.Евала на гръците в това отношение. Крадат си хората, ама пускат нещо и до масите да стига. И по тоя начин и управляващите доволни и електората-щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
*** = злaтко? До там ли я докарахме? хахаха.. свобода на словото, а? Пхахах..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
И какво? Да вдигнем заплатите, че да може да ги вземе владко и златко ли? Хайде стига вече с глупостите.Проблема е в ефективността на системата, ама не щото малко се бачка, а щото много се краде.От там и цените и "корупцията" високи, а заплатите ниски.С фалшифицирана инфлация, борба с нея, вдигане на заплатите с 5-10% фалшив ръст, за да може да напълним кошничката на владко горанов и валентин златев нещата просто няма да се получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още