IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: В София цари икономическа пропаст между кварталите

Софийска община да изгради стратегия за инвестиции, препоръчаха Жоро Пенчев и Елеонора Негулова

15:58 | 19.03.19 г. 2
Експерти: В София цари икономическа пропаст между кварталите

София условно може лесно да се раздели на отделни икономически райони по подобие на цялата страна и това дава повод за задълбочен анализ върху стратегията на Софийска община в развитието на отделните квартали. Оказва се, че район „Младост“ предоставя възможност за най-голям икономически просперитет на столицата според изследването на инициативата „Визия за София“, чийто координатор направление и икономика - Жоро Пенчев, коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това е прилагане на един грешен модел, тъй като демографски не е в интерес на общината. Хората винаги ще се стремят да живеят в близост до работното си място, но също така ще изискват повече от градската среда. Правилният модел, според Пенчев, е паралелното развитие на всеки един район в столицата, за да не виждаме занемаряване на местата с огромен потенциал, какъвто е квартал „Люлин“ например.

“Северните и западните райони, „Люлин“ особено, който има огромно население, не успяват да привлекат индустрия с висока добавена стойност", смята Пенчев и обясни, че вследствие на това населението е с по-ниски доходи, липсват инвестиции в градска среда. "Ясно е, че когато една компания влезе да инвестира някъде, тя идва със своите изисквания към градската среда. Може би това е основният вектор, по който общината може да привлича един бизнес някъде, защото градската среда е една система и всеки, който иска да отиде да работи или да инвестира някъде, търси транспортна инфраструктура, зелени площи, социална инфраструктура. Тоест, това е основният вектор, по който общината може чрез политики да влияе някъде. Другото нещо е координация – този диалог, за който говорим тук, трябва да се случва постоянно, за да може координирано общината, като най-големия актьор на сцената, да насочи ресурс там, където трябва, и да привлича бизнес там, където той не се развива.“

По думите на Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес, София е неоткритата туристическа перла на Югоизточна Европа.

Изследването на „Визия за София“ дава възможност както на общината, така и на потенциалните инвеститори да вземат по-информирано решение за реализиране на един или друг бизнес според специфичните му нужди, каза тя, като се позова на данните на инициативата и посочи, че източните квартали са далеч по-подходящи за развитие на индустрията, докато мястото на технологичния бизнес е в югозападните части от града.

Негулова подчерта и друг важен аспект в потенциала на София. Според нея туристическият сектор изостава много въпреки проекта на главния архитект Здравко Здравков, тъй като той бива “прилаган прекалено бавно”. Акцент би трябвало да са минералните извори, заради които преди хилядолетия точно в този район се е обособила цивилизацията, категорична е Негулова.

По какъв начин още може да се използват данните от инициативата „Визия за София“ ще разберете от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 3
ivkata
преди 4 години
В цял свят хората работят в центъра или в специално построени бизнес зони, а в София искат спалните да ги направят за работа?!? От друга страна кой е казал, че човек ще работи в същия квартал, в който живее? Или ще има класиране за кварталния офис - който живее по-близо до офиса той е с предимство :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
briton
преди 4 години
Нормално е да са различни. Когато в Младост намериш достатъчно заварчици, ще направиш производство. Обаче понеже няма да намериш, а ще намериш ИТ специалисти, ще отвориш офис на ИТ фирма. Примерно говоря. В повечето цивилизовани държави и техните големи градове, пропастите между отделните квартали си е нещо съвсем нормално. Те за 100 години не са успели да ги уеднаквят, че ние ли ще се опитваме да откриваме топлата вода. Да, ние сме различни - в Бояна, Драгалевци, Симеоново има доста, които карат коли за по 200хил лева, но пък за сметка на това имат септични ями и никакви улици :) Така че да, ние сме страната на парадоксите ... може и да се получи при нас да са еднакви икономически кварталите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още