IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Здравната стратегия е писана за евробюрократите

Документът е с пожелателен характер и неясни параметри, но е добра основа за дискусия, според представители на здравния сектор

10:24 | 14.08.13 г. 1
Експерти: Здравната стратегия е писана за евробюрократите

Проектът за Национална здравна стратегия е писан за Брюксел, затова е с период до 2020 г., което съвпада със следващия програмен период. "За да получим пари от еврофондовете, трябва да има разписан документ и мисля, че евробюрократите ще бъдат задоволени", заяви пред БНР  д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в коментар за публикуваната вчера Национална здравна стратегия за периода до 2020 г., по която предстои  обществено обсъждане.

"От моя гледна точка стратегията е добра основа да започне дискусия. Например, има над 2 милиона неосигурени, каква е нашата стратегия по отношение на това всички да се осигуряват, мястото и ролята на пациентите, как да направим така, че пациентът да стане важният човек в тази система", посочи пропуските д-р Кацаров.

Според него  в стратегията липсва много съществен въпрос - дали през следващите 7 години ще има приватизация на лечебни заведения и ще се оттегли ли държавата от пазара на медицински услуги.

Един от фокусите в стратегията е засилване на профилактиката и превенцията – това е важно да бъде изведено като приоритет, но е важно за него да се намерят пари. "Ако имаме разписана стратегия, не е нужно да профилактираме всички болести, а само тези, които обхващат по-голяма част от населението", каза още д-р Кацаров.

Главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков обясни, че акцент в стратегията по отношение на профилактиката може да има тогава, когато една голяма част от средствата бъдат заделени за дейности в извънболничната помощ. Той припомни, че от бюджета на НЗОК от години най-много средства се заделят за болнична помощ.

Няма механизми, които да ограничат средствата, които отиват за лекарства, заплащани от здравната каса, регулаторни механизми има само за медицинските дейности, посочи още той.

Според д-р Ленков стратегията е с много пожелателен характер и неясни параметри.

"Доста сериозно я прочетохме в БЛС, но не намерихме отговори на важни въпроси, например как ще се намали бройката на здравнонеосигурените лица, докога държавата ще е некоректен платец? Тези въпроси ще бъдат поставени по време на общественото обсъждане. В стратегията липсва и големият проблем за миграцията на българските лекари", посочи още д-р Ленков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stillerbeobachter
преди 10 години
Финландия не е скандинавска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още