IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експортното застраховане остава непознато за много от фирмите у нас

Основният износ на застрахованите в Българската агенция за експортно застраховане фирми е насочен към ЕС

09:47 | 27.02.14 г.
Експортното застраховане остава непознато за много от фирмите у нас

Експортното застраховане предлага много възможности за финансиране на българските малки и средни предприятия и макар че за последните пет години дейността ни нарасна 20 пъти, все още продуктът не е познат сред много фирми. Това коментира пред БТА Дочо Карадочев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Агенцията е специализирано застрахователно дружество, което предлага застраховки и плащания при износ и сделки на територията на България, като е разработила и схеми, които улесняват финансирането на износа. Основана е през 1998 г. като акционерно дружество, а през 2004 г. единствен акционер в нея остава държавата, представлявана от министъра на икономиката и енергетиката.

Застрахованите в момента при нас фирми са над 250, посочи Карадочев. Имаме застраховани фирми от всякакъв спектър - от фирми с трима души персонал до големи предприятия и от застраховки със застрахователен лимит от 500 лв. до 50 млн. лв., коментира той.

Цената на застраховката зависи от риска, който Българската агенция за експортно застраховане покрива - тоест от надеждността на партньора на нашия клиент, обясни Карадочев.

Обикновено цените на застрахователните премиите варират от 0,2 до 1,3 - 1,5 процента, а застрахователните премии се начисляват върху реализирания износ при отсрочено плащане. В случая, когато се застрахова кредит, премията се начислява върху кредитния лимит, включващ главница и уговорената в договора за кредит лихва, предвижда агенцията.

Българската агенция за експортно застраховане директно застрахова и банките, които предлагат финансиране на малки и средни предприятия, както и предекспортно и следекспортно финансиране, обясни Карадочев. 

По същия начин ще бъдат отпускани и кредитите по новите кредитни линии на Българската банка за развитие (ББР), които ще приемат за обезпечение застрахователната полица от Българската агенция за експортно застраховане. Агенцията покрива до 90% от кредита, посочи Карадочев.

В момента агенцията е  разработила съвместен продукт с Българската банка за развитие, насочен към експортно ориентирани малки и средни предприятия. При застраховане от страна на БАЕЗ фирмите могат да получат кредити от ББР с лихвена премия от 3,5% за финансиране на износа на стоки и услуги за чужди пазари. Ако нямат застраховка, цената на кредита за малките и средни фирми ще е 6 на сто. 

Процентът на одобрение на всички постъпили заявки при нас е 91%, тоест ние се стремим да стимулираме фирмите да застраховат, заяви Карадочев. Основният износ на застрахованите в Българската агенция за експортно застраховане фирми е насочен към ЕС, показват данните на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още