Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ел. Герджиков: Заводът за изгаряне на RDF отпадъци в София няма да замърсява

Разширяването на синята и зелената зона в София вече е финализирано, обясни председателят на СОС

Ел. Герджиков: Заводът за изгаряне на RDF отпадъци в София няма да замърсява

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Заводът за изгаряне на RDF опадъци ще замести други стари съоръжения на "Топлофикация София" и комулативният ефект ще е намаляването на фините прахови частици във въздуха на столицата с 9,6%. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Той е категоричен, че тази технология се използва в 300 европейски града и отхвърли опасенията на граждански организации, че ще бъде допълнителен източник на замърсяване на града.

Дружество в затруднено положение трябва да разширява своята дейност и да диверсифицира ресурси, коментира още той, защитавайки отпускането на заем от 67 млн. евро за потъналата в дългове "Топлофикация София". Заводът ще струва общо около 160 млн. евро.

При технологията се изгарят RDF отпадъци, при което топлофикационното дружество ще получава суровина за дейността си (газ) и ще може да спести таксите за унищожаване на тези отпадъци - в момента те се пренасят и унищожават от циментовите заводи и годишно се плащат по 5 млн. лева.

Още по темата

Разширяването на синята и зелената зона за паркиране в София вече е финализирано, обясни още председателят на СОС пред националната телевизия. По-късно днес общинските съветици трябва да гласуват за последното разширяване на зелената зона.

В следващите години търсене на паркоместа в центъра на столицата ще бъде осигурявано чрез други познати в европейската практика средства - такса задръстване, забрана за влизане в части на града или с ценова политика.

Последните ремонти на София дават повече място за пешеходците и се намаляват паркоместата, обясни още Герджиков.

Стремежът на Столичната община е все по-малко частни оператори да се наемат и все повече общинските дружества да поемат транспортната дейност на града, обясни още той. На днешното заседание на общинския съвет ще бъде решено плащането на 5 млн. лева по извънсъдебно споразумение с един от превозвачите в София - "Юнион Ивкони".

Компанията води 150 дела срещу общината по договори за обслужването на три линии в София в периода 2007 - 2015 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България изостава в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води