IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна платформа ще засили бизнеса с агростоки между Източна Европа и Китай

Нови регулации движат електронната търговия в Китай, съобщи Васил Гелев

09:52 | 06.02.19 г.
Електронна платформа ще засили бизнеса с агростоки между Източна Европа и Китай


Общата електронна платформа за насърчаване на търговията в областта на земеделието между Китай и страните от Източна Европа вече работи на пълни обороти. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Гелев, ръководител на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

"Създадохме платформа за консолидиране на всички селскостопански производители. Проектът започна през 2018 г., като това беше естествено продължение на вече изградения в „Тракия икономическа зона“ в Пловдив логистичен хъб и Павилион 16+1. Идеята беше да създадем възможност за китайските вносители, дистрибутори и търговци, и впоследствие за частните лица в Китай, да се докоснат до всички продукти от Централна и Източна Европа", каза гостът в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Фокусираме се на първо време върху сектора на хранително-вкусовата промишленост. Тази година е интересна предвид регулациите, въведени от китайското правителството. От 1 януари електронната търговия за лична употреба на китайски физически лица претърпя редица изменения откъм регулации, що се отнася до внос“, допълни Гелев.

По думите му има заявка от китайските власти, че китайски физически лица могат да закупуват чрез единични транзакции стоки от цял свят до 1250 лв. Продуктите от т. нар. „положителен списък“ могат да бъдат търгувани свободно в Китай, като не е нужно наличието на двустранни протоколи между страните".

Българските производители са, че могат да представят своите продукти и преди да са завършени съответните процедури, спомена Васил Гелев.

"Предстои да открием да открием демонстрационен център за електронна търговия в Пловдив, където ще си сътрудничим с Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция митници. Предстоящият демонстрационен център илюстрира всичко казано да момента в умален модел", отбеляза още той.

Тази платформа е алтернатива за малките и средни производители, посочи Гелев. А инициативата „16+1“ подкрепя обединението между отделните производители, стана ясно от думите му.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още