IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна система ще проследява лекарствата у нас

Промяна в закона ще въведе ясни правила, отговорности и наказания за реекспорта на медикаменти, каза здравният министър Кирил Ананиев

09:54 | 11.12.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система, която да проследява пътя на лекарствата от влизането им в България, през търговците на едро и дребно до пациентите или до евентуално изнасяне в чужбина. Това каза ппед bTV здравният министър Кирил Ананиев. По думите му мярката ще е срещу незаконния реекспорт на медикаменти.

Той посочи, че проверката, която здравното министерство направи съвместно с прокуратурата и МВР е показала, че в разследваната схема участват и медицински лица – в болници, в болнични аптеки. Задържат се лекарства, които са необходими за пациентите и при нова доставка тръгват зад граница, разкри министърът.

По думите му предложената от здравното министерство система ще отчита какви количества влизат, колко са реимбурсирани от НЗОК и колко излизат от България, като при износ, свързан с недостиг от регионален или национален мащаб, ще се намесват контролните органи. 

“Към момента само от една акция срещу такава схема за установени 80 млн. лв. загуби за държавата, а проверяваните подобни нелоялни практики са няколко”, отбеляза Ананиев.

Относно идеята на БСП паралелният износ на лекарства да бъде забранен Кирил Ананиев каза, че е престъпление, ако реекспортът се извършва при недостиг на лекарства на вътрешния пазар. Именно в този дух ще е новият проектозакон - с ясни правила, отговорности и наказания за всички участници, категоричен бе министърът.

Министърът не скри мнението си, че в сектора съществува силен лобизъм. "Всички знаят, че лобистките интереси започват от влизането на лекарството в България, влизането в позитивния лекарствен списък, отиването до конкретни аптеки или болници, до изписването на лечението и стигането до гражданина", каза той. И допълни, че има съмнения че лекарите са стимулирани да назначават определени лекарства.

Министърът на здравеопазването се ангажира, че с бюджета на НЗОК за догодина няма да обръща гръб на нито един пациент след ветото на президента заради мораториума за плащане на нови оригинални лекарства.

Ананиев обясни, че за следващата година са предложени за реимбурсиране 32 молекули, като за 29 от тях има най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа. По думите му само за три молекули няма аналог и те са за много редки болести. Министърът обеща, че за тях ще се намери решение през бюджета на Министерството на здравеопазването.

По думите му мораториумът би спестил най-малко 40 млн. лв. на Здравната каса и наложеното от държавния глава вето няма „никаква доказателствена сила”.

По темата със състоянието на държавните и общински болници Кирил Ананиев каза, че на 20 декември ще е готова проверката на над 200 договора на над 30 болници в 28 области и при установено ощетяване ще се търси отговорност.

Пълният преглед на всички държавни болници е на финалната права, увери министърът.

Той още веднъж подчерта, че болниците ще бъдат оздравени и преструктурирани с цел по-качествени здравни услуги.

Здравният министър коментира и предложението на БСП за мораториум за нови частни лечебни заведения. Според него за такава забрана не може да се говори, но ще има национална здравна карта, чрез която Здравната каса ще решава с кого да сключва договор и с кого – не. Министерството ускорява работата по Националната здравна карта, която да покаже в кои региони от какви лечебни заведения има нужда, стана ясно от думите на министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още