Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронната комуникация на НАП е спестила 300 млн. лв. годишно

Над 120 милиона пъти са ползвани е-услуги на приходната агенция през 2020 г., повече от 3 милиона данъкоплатци са се възползвали от тях

Електронната комуникация на НАП е спестила 300 млн. лв. годишно

Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) спести 300 млн. лева годишно на бизнеса и гражданите от преки административни разходи благодарение на въведената електронна комуникация, съобщиха от приходната агенция.

Още по темата

Над 120 млн. пъти са ползвани електронните услуги на НАП само през миналата 2020 г. Това, както и разработените 150 вида онлайн услуги от страна на приходната администрация, я нареждат на водещо място в страната сред дигиталните институции, показва анализ на приходното ведомство.

Повече от три милиона данъкоплатци са се възползвали от различните е-услуги на НАП, най-популярни и търсени сред които остават: подаване на данъчни и осигурителни декларации по интернет, подаване на справки и документи, подаване на искания за издаване на удостоверения, проверка на здравен статус, регистрация по закона за ДДС, регистрация на самоосигуряващи се лица.

Към днешна дата НАП използва 125 IT системи и приложения за предоставяне на права на клиентите за централизиран достъп, така че те ефективно и защитено да предоставят и получават документи и информация по електронен път, уверяват от Агенцията.

От там напомнят, че с въвеждането на персоналния идентификационен код, приходната агенция даде шанс и на физическите лица да общуват с администрацията онлайн, без да е необходимо да закупуват електронен подпис.

Днес близо един милион граждани имат активен ПИК от НАП, с който могат да ползват както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции като НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерство на земеделието и 60 общини в страната.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври