Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен

Финалното решение е на ВАС и потвърждава заключението на КЗК, с което оставя е-търгът за медикаменти в историята

Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен

Снимка: Pixabay

Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен, става ясно от съобщение на сайта на здравното министерство.

Обявлението за прекратяването на обществената поръчка за сключване на рамкови споразумения от Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ) чрез е-система за купуване на лекарства за нуждите на лечебните заведения е публикувано от Министерството на здравеопазването преди седмица след решението на Върховния административен съд (ВАС), с което е-търгът е отменен.

С решение от 25 април ВАС потвърждава становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени е-търга в началото на февруари тази година. 

Още по темата

Идеята на е-търга беше болниците да купуват лекарства чрез електронна платформа, като така на конкурентен принцип се понижават цените. Тя беше стартирана от бившия здравен министър Петър Москов с обявяване на обществена поръчка през 2016 г., но в началото на 2017 г. беше спряна заради обжалване пред КЗК от търговец на едро.

По времето на следващия здравен министър проф. Николай Петров търгът беше подновен, но с по-малко позиции, като те включваха само онкологични лекарства. Мотивът за редукцията беше, че разходът за онколекарства постоянно расте и подобен начин на купуването им от страна на болниците ще намали разходите. Тази обществена поръчка също беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от друг дистрибутор и е-търгът за медикаменти бе спрян за втори път.

По-късно КЗК отмени електронният търг, но решението не беше окончателно, тъй като след него страните могат да обжалват пред Върховния административен съд.

На 25 април ВАС излезе с решение, което окончателно спира възможността за купуване на лекарства от болниците чрез е-платформа.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16