IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронният търг за лекарства ще спести разходи, твърдят от МЗ

Реекспортът ще бъде ограничен, когато лекарството няма алтернатива на българския пазар, каза зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева

12:50 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Централизираната платформа за продажба на лекарства на едро, която предстои да се въведе, ще доведе до прозрачна процедура при конкуренцията между търговците на едро и по-ниски цени за болниците. Това коментира пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева във връзка с рестарта на електронната система.

Електронната система ще се използва за всички лекарства, които се употребяват в болниците, както и лекарствата за онкоболни.

Очакванията на здравното министерство са, че централизираният електронен търг ще спести между 5 и 20% от разходите за лекарства. Целта е чрез общите поръчки да се постигнат големи отстъпки, защото едновременно ще се поръчват медикаменти за две години напред, обявиха от министерството миналата седмица, когато бяха анонсирани намерения за рестарт на електронната борса за лекарства. 

Чрез електронната платформа цените ще бъдат вкарани в задължителен режим за болниците и по тези цени ще се водят и частните болници, без да е необходимо да правят процедура по обществена поръчка, каза Нейчева. 

Тя заяви, че ще се осъществява и контрол над разтворите за онкоболни – ще се въведе и полуавтоматизирана система за точна дозировка. По думите на заместник-министъра въвеждането на полуавтоматизирани системи има смисъл в големите онкологични болници, където има много пациенти. Целта е да се спестят лекарства и да не се изхвърлят.

Зам.-министър Лидия Нейчева отбеляза, че извършена проверка на Министерството на здравеопазването за цените на лекарствата в болниците е показала фрапантни нарушения. В 35 от 62 проверени болници са открити случаи с продажба на лекарства над референтните им цени. Загубите, които са генерирани от тези нарушения, в някои случаи започват от 10 хил. лева и стигат до 680 хил. лева. Тя посочи случай за лекарство, което болница е закупила с над 1 000 лв. над референтната цена.

Относно паралелния износ на медикаменти също ще бъдат направени законови промени, стана ясно от думите й.

Реекспортът на лекарства трябва да бъде ограничен в онези случаи, при които лекарството няма алтернатива на българския пазар, каза още Нейчева. Според нея това засяга и пациенти, които разчитат да получат животоподдържащата си терапия с лекарства, покрити от Здравната каса. Предстои приемане на закон, който да регулира подобно свободно движение на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още