IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните системи за пътни такси са по-справедлив модел, според експерт

За подобряване на пътната мрежа в България са необходими инвестиции за минимум 1 млрд. лева годишно в продължение на десет години, подчерта Ясен Ишев

10:16 | 06.06.17 г. 1
Електронните системи за пътни такси са по-справедлив модел, според експерт

Системата за електронна винетка и тол такси за тежкотоварните автомобили ще въведе по-справедливо таксуване за ползването на пътната мрежа.

Това коментира инж. Ясен Ишев, член на Управителния съвет на Научно-техническите съюзи в транспорта, в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

С преминаването към по-справедлива система на таксуване на базата на изминато разстояние администрацията ще разполага и с повече средства, с които да поддържа и ремонтира пътната мрежа. Те може да достигнат и до 1 млрд. лева, подчерта той.

"Ако искаме да подобрим пътната мрежа в България, са необходими инвестиции за минимум 1 млрд. лева годишно в продължение на десет години", коментира експертът.

Според него електронната система за таксуване ползването на пътната мрежа би дала шанс и на железниците да излязат от това състояние на кома, в което се намират в момента.

Ишев коментира и предложението на Европейската комисия за цялостно отпадане на винетните системи в Европейския съюз и изцяло въвеждане на електронни системи за пътно таксуване. Според него това се прави в голяма степен заради Германия която иска да въведе винетна система за леките автомобили от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още