IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното таксуване в градския транспорт в София няма да оскъпи услугата

Единният електронен превозен документ ще позволява на пътниците да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство

14:53 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не се предвижда промяна на цената на транспортните документи след въвеждането на системата за електронно таксуване и видеонаблюдение на Столична община. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на представянето на основните параметри на системата.

„Това означава, че въвеждането на системата за електронно таксуване и видеонаблюдение по никакъв начин не влияе на цените на картите“, обясни той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Герджиков посочи, че единичното пътуване за пътник ще поевтинее поради това, че билетът за еднократно пътуване ще може да се ползва в различни превозни средства. 

За една месечна или годишна карта единичното пътуване ще е толкова по-евтино, колкото по-често се използва документът, каза още той.

Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение би трябвало да повиши значително контрола и да повиши ефективността на борбата с пътуването без билет, според Герджиков.

Общинският съвет е възложил на Центъра за градска мобилност да предложи процедура, вследствие на която да бъде избрана модерна електронна система за таксуване, която да се ползва в градския транспорт.

„Целта е в градския транспорт да се пътува с единен електронен документ. Тази система да дава възможност таксуването да се извършва по време или по разстояние, което означава един билет да може да се използва в различни превозни средства“, обясни председателят на общинския съвет.

„София ще бъде първата европейска столица, която ще предложи инфраструктурна система“, заяви той и обясни, че ще бъде създаден комитет по наблюдение на проекта с общински съветници от всички политически групи, който ще следи сроковете и качеството на изпълнение.

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров каза, че на практика се въвежда единен електронен превозен документ, който позволява на пътниците да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство.

„Технологичната инфраструктура, която предлагаме да изградим, позволява таксуване, което може да бъде базирано или според времето, или според разстоянието, което пътникът е изминал“, уточни Христиан Петров. Чрез инфраструктурната система достъпът до зареждане и закупуване на превозни документи ще бъде много по-лесен и по-удобен, заяви той.

Ще бъдат монтирани камери във всички превозни средства и във всички пунктове за продажба. „Това ще допринесе за много повече сигурност и безопасност за всички участници в системата на градския транспорт - пътници, шофьори и контрольори“, уточни той.

Въвеждат се и нови възможности за закупуване и зареждане на превозни документи - от компютър от вкъщи, от мобилен телефон или чрез банкова карта. Освен това ще можем да ползваме мобилния телефон или банковата карта като носител за нашия превозен документ, поясни Христиан Петров.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още