Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Елен Герджиков: Само ПУП могат да гарантират, че няма да има презастрояване

Няма да има промяна в цената и обхвата на синя и зелена зона, увери председателят на Столичния общински съвет

Елен Герджиков: Само ПУП  могат да гарантират, че няма да има презастрояване

Снимка: Investor.bg

Само подробните устройствени планове (ПУП) могат да гарантират, че някоя зона няма да бъде презастроена. Това коментира в ефира на БНТ  председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и добави, че  че ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният на искания от протестиращи, като така строителите ще могат да се възползват от максималното разрешено застрояване. По думите му твърденията на обратното са „лъжи“. 

Още по темата

Според него липсата на ПУП е полезна единствено за собствениците на терени и такъв е примерът с Борисовата градина.

„Приемането на подробен устройствен план означава, че инвеститорите и строителите няма да заобиколят закона и да се възползват от максимално разрешеното застрояване“, изтъкна Герджиков.

Относно казуса около Борисовата градина, Герджиков коментира, че между 1997 и 2003 г. в нея са се появили частни имоти. Решението СО да си върне четири имота в Борисовата градина и те да станат публично-общинска собственост ще  гарантира защитата им, обясни той.

На въпрос за планираната нова червена зона за платено паркиране в центъра на София, Герджиков посочи, че философията на плана за устойчива градска мобилност е столицата да се развива така, че да се създават условия за алтернативен транспорт на колите. Създаването на червена зона е една от десетките дългосрочни мерки в тази посока, каза той и увери, че няма да има промяна в цената и обхвата на синя и зелена зона в момента. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете