Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Елеонора Негулова: Отсега трябва да се мисли за възстановяване на бизнеса

Удължаването на локдауна ще има пагубен ефект за много фирми, посочи председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес

Елеонора Негулова: Отсега трябва да се мисли за възстановяване на бизнеса

Отсега трябва да се мисли за възстановяване на бизнеса и връщането на фирмите на пазара и то поне за две години напред. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Тя се надява и държавната подкрепа да е в тази посока.

„Трудностите, които малките предприятия изпитват в стремежа си да се възползват от държавните стимули, показват недостига на инфраструктура за подкрепа на бизнеса в България“, посочи Негулова. Тя е на мнение, че секторът изживява ужаса на затварянето за втори път и подчерта, че още при първия локдаун част от предприятията не са успели да се съвземат.

Още по темата

По думите ѝ много малко фирми са успели да се възползват от мярката за подкрепа на миркобизнеса.
„Подценява се възможността за подкрепа на бизнеса чрез разсрочване на задълженията към фиска. Ние смятаме, че трябва да се направи един по специализиран подход към малкия и средния бизнес“, препоръчва Негулова.

Тя потвърди, че на последните срещи на бизнеса с правителството има вслушване в позициите и вероятно ще се съкрати времето и ще се ползват нови инструменти, в лицето на Националната агенция за приходите, като се надява тази подкрепа да стигне до хората, както по линия на ликвидност, така и за заето лице.

Според нея „не е сериозно да се подкрепят предприятията само по линия на заетостта“, защото трудно се получават заради бюрокрацията средства по програмата за подкрепа на иновациите.

„Предприятията могат да се възползват от много мерки наведнъж, но проблемът е недостигът на експертиза и незнанието на колегите как да направят качествени избори за микса от мерки“, смята председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. 

По отношение на възможността противоепидемичните ограничения да бъдат продължени и след 21 декември Негулова напомни, че най-големите обороти се правят до Нова година. „После идват едни мъртви месеци и без пандемия, но ако блокирането се удължи, това ще бъде пагубно за много бизнеси“, категорична е Елеонора Негулова.

Какво се случва с малкия бизнес при втората Covid вълна?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости в „Бизнес старт“ можете да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори