IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елеонора Негулова: Проблемът на малкия бизнес е, че трудно се обединява

Регулацията трябва да минава през електронно правителство на национално и местно ниво, коментира председателят на НСМСБ

17:55 | 08.09.13 г. 1
Елеонора Негулова: Проблемът на малкия бизнес е, че трудно се обединява

През тези 23 години на преход не се излъчиха институции, които да представляват малкия бизнес, коментира в ефира на Bulgaria on air председателят на Националното сдружение за малък и среден бизнес (НСМСБ) Елеонора Негулова. Тя допълни, че това е сериозен проблем за икономиката на страната, като се има предвид, че малките и средни компании формират 99.2% от  всички бизнес организации в страната. В този смисъл подобряването на средата за развитие на малкия бизнес е въпрос на национална сигурност, подчерта Негулова. Тя допълни, че в браншовите организации са представени предимно големите компании.

Проблемът на малкия и среден бизнес е, че трудно се обединява през годините. Големите компании напротив-имат потенциал да извършват браншови услуги, коментира още Негулова.

Тя коментира и стъпките на правителството по отношение на малкия и среден  бизнес.

„Основният проблем на правителството в средносрочен и дългосрочен план е, че не може да има визия как ще се направят най- сериозните реформи. От предложените мерки виждаме, че няма и амбиция,” коментира Негулова. Тя

допълни, че в същото време сме в период на определяне на приоритетите за европейското финансиране 2014-2020 и каквито мерки бъдат заложени сега, от тях ще зависи в голяма степен развитието през следващите седем години.

По думите й предложените от управляващите административни мерки не показват намерение за цялостна административна реформа.

„Не се вижда връзката с електронното правителство и с общините, която би намалила корупцията, изпълнението на обществените поръчки и други”, поясни Негулова.

Тя посочи още, че не се прилага и обещанието законите ще бъдат приемани след предварителна оценка на въздействието. – „Първите закони бяха приети без сериозен обществен дебат”, даде за пример председателят на НСМСБ.

По думите на Негулова сериозен проблем за дейността на малкия бизнес е тромавата координация между министерствата и с Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 41 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Тази да не отговаря за закриването на "малкия бизнес" ? - импотенцията на "подбраните" си личи отдалеч... ама и лапкането не е за всеки, нищо че напъна им е всеобщ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още