Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Димитров: 11 месеца Варна бездейства за водата по Черноморието

Екоминистърът иска нов план за управление на Витоша и съоръженията за спорт и туризъм в планината, като настоява за смяна на лифта

Емил Димитров: 11 месеца Варна бездейства за водата по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Министърът на екологията Емил Димитров разкритикува по-сериозно отговорните институции във Варна, защото за 11 месеца не били направили нищо за осигуряване на допълнителни водни количества от язовирите "Цонево" и "Девня", така че да остане повече в яз. "Камчия" за Бургас. В момента от яз. "Цонево" можело да се ползват 107 млн. кубика вода, които биха стигнали на Варна за 40 месеца.

Вода имаме, но не я управляваме добре. Заради неправилни управленски решения язовири се съсипват. Този коментар по БНТ направи екоминистъръткато визира проблема с водоснабдяването на Южното Черноморие.

Още по темата

Той обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът там е бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир Камчия ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", оплака се министърът.

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. „Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година", разкри Димитров.

Министърът на екологията припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. Цонево и яз. Девня. Той обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни с бургазлии и… са си „похарчили водата за десет дни“.

Язовир "Цонево" трябва да е резервен за Варна и да е пълен. Водата в него щяла да стигне на варненци за 40 месеца, ако са били изпълнени препоръките на министъра.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", разкри Димитров.

По думите му Бургас иска да усвои 640 милиона за воден цикъл, но е на мнение, че за 60 дни не могат да направят 6 км тръби. Димитров предупреди, че ако на 20 февруари няма нов свързващ водопровод, след това ще е късно. "Ако ние не направим водопровода до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник“, заяви министърът на МОСВ.

Емил Димитров смята, че не се коментират достатъчно проблемите, но успокои, че „засега няма опасност от воден режим“, защото „вода ще има тази година, но ще стане с голям зор“.

Още по темата

Другата седмица Емил Димитров ще информира премиера кой не си е свършил работата. „Изпълнил съм своите задачи на 300%, другите не са ги изпълнили и на 3%“, категоричен е екоминистърът.

По темата за Витоша и състоянието на съоръженията за спорт и туризъм в планината Емил Димитров ще иска нов план за управление. „Лифтът трябва да се смени, а планината трябва да стане по-достъпна“, настоява Емил Димитров.

Що се отнася до мръсния въздух, министърът съобщи, че очаква до седмица да бъде открит в присъствието на премиела Бойко Борисов център за наблюдение на всички опасни комини.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не знам какво е натиснал, но макар и с половин уста посочва, че "калинките" не стават за работа!
Байгън от политически чадъри и протекции.
1
 
0
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тоя пак ще го убеждава Борисов, че трябва да натиска само оптимистичния ***. Ревизоро пак се обърка и натисна песимистичния. До март вода има в крайна сметка.

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат