IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Кметове и бизнесмени си правят тайни депа за боклук

Правим национално турне на отпадъците в България, обяви екоминистърът

10:31 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Фирми на големи бизнесмени внасят, преработват, а после заравят отпадъците и ние ги търсим по дерета, а кметове и общини си правят тайни депа за отпадъци, за да не плащат на регионалните служби и да не плащат за почистването.

Това коментира е ефира на БНТ министърът на околната среда Емил Димитров относно откритите край Червен бряг заровени отпадъци, които според прокуратурата са свързани с бизнеса, ръководен от обвинените за внос на италиански боклук братя Атанас и Пламен Бобокови.

„Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Ние правим национално турне на отпадъците в страната. Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени“, каза Димитров.

Министърът разясни и друг проблем, касаещ община Върбица. Държавата даде много пари да закрие местните сметища, които бяха рекултивирани и направени на регионални депа, които трябваше да изкарат 10-15 години. Кметовете обаче, за да им излезе по-евтино, си направиха местни депа, тайни, нови, за да не плащат те за почистването, обясни екоминистърът. 

По думите му боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години, а върху него има многогодишни култури, с което нарушението е прикривано. „Правим национално турне на отпадъците в България", заяви той и поясни, че сега от ведомството правят инвентаризация на отпадъците от 2014 г. насам и „ходят да ги търсят по депа“.

Относно напрежението с багерите на Рилските езера, Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства.

Министърът коментира и спорните промени в Закона за биоразнообразието. Той подчерта, че проблемът „се точи от 2007 г.", а от 2014 г. България е в наказателна процедура. Спред него е въпрос на решение на законодателя дали страната да търпи санкции от ЕК или да приеме измененията и да усвоява евросредства. „Аз съм диалогичен, какъвто закон са ми дали, такъв ще изпълнявам," заяви той.

Димитров обясни още, че отговорността на ръководеното от него ведомство не касае само разчистването на незаконни сметища, но и съхраняването на COVID отпадъци. Засега ние се справяме с това, подчерта министърът.

От разговора стана ясно още, че екоминистърът е против идеята Радомир да бъде захранен с вода от язовир „Студена".

Димитров упрекна властите в града, че бездействат и не са положили никакви усилия да възстановят 24-те водоизточника на територията на общината. „Ако ние разрешим вода за Радомир от „Студена“, утре Перник няма да има парно и топла вода“, каза той.

Той поясни, че МОСВ отговаря за 52 язовира. „Отговаряме за тях, а не за цяла България", каза той. По думите му язовир „Студена" няма опасност да прелее, каквито твърдения са се появили.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още