IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Парламентът ще е отговорен за процедура на ЕС по Натура 2000

Всяка заповед на МОСВ за определяне на зони по прорамата се обжалва с години по съдебен ред

12:55 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През лятото Европейската комисия изпрати писмо до България с напомняне да извърши своите задължения по Натура 2000. Според министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговорност за вероятна наказателна процедура  по този казус ще носи Народното събрание.

По думите му в парламентарния контрол Министерският съвет още през май 2020 година е внесъл нужните промени в Закона за биоразнообразието, но текстовете не са приети от депутатите. По тази причина и е забавено определянето на зоните по програмата.

От началото на годината МОСВ работи активно в тази насока, увери още Димитров в отговор на въпрос от депутата от ДПС Джевдет Чакъров и посочи, че вече са определени 120 зони от общо заявените 341 по програмата. Всяка заповед за определяне на зоните обаче се обжалва по съдебен път с мотивите, че там има построени хотели или други инфраструктурни проекти. Делата се точат с години.

Министърът беше категоричен, че промените в закона ще доведат до проблеми за редица инфраструктурни проекти, за ВиК обекти и т.н.

Чакъров призна, че работата по законопроекта се бави, но обясни, че в текстовете има противоречия и трябва да бъдат подложени на широка дискусия от заинтересованите лица. Той припомни, че наказателна процедура може да доведе до ограничаване на европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още