Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Димитров: Парламентът ще е отговорен за процедура на ЕС по Натура 2000

Всяка заповед на МОСВ за определяне на зони по прорамата се обжалва с години по съдебен ред

Емил Димитров: Парламентът ще е отговорен за процедура на ЕС по Натура 2000

Снимка: Архив Ройтерс

През лятото Европейската комисия изпрати писмо до България с напомняне да извърши своите задължения по Натура 2000. Според министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговорност за вероятна наказателна процедура  по този казус ще носи Народното събрание.

По думите му в парламентарния контрол Министерският съвет още през май 2020 година е внесъл нужните промени в Закона за биоразнообразието, но текстовете не са приети от депутатите. По тази причина и е забавено определянето на зоните по програмата.

От началото на годината МОСВ работи активно в тази насока, увери още Димитров в отговор на въпрос от депутата от ДПС Джевдет Чакъров и посочи, че вече са определени 120 зони от общо заявените 341 по програмата. Всяка заповед за определяне на зоните обаче се обжалва по съдебен път с мотивите, че там има построени хотели или други инфраструктурни проекти. Делата се точат с години.

Министърът беше категоричен, че промените в закона ще доведат до проблеми за редица инфраструктурни проекти, за ВиК обекти и т.н.

Чакъров призна, че работата по законопроекта се бави, но обясни, че в текстовете има противоречия и трябва да бъдат подложени на широка дискусия от заинтересованите лица. Той припомни, че наказателна процедура може да доведе до ограничаване на европейските фондове.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.