IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Проблем с водата тази година и догодина няма да има

Почти на 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено, каза екоминистърът в оставка

14:03 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България няма да има проблем в с водата тази година и догодина. Водоснабдяването е осигурено, язовирите са пълни. Това каза по БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Емил Димитров.

Той посочи, че леко трябва да се свали нивото на язовирите, което ще струва 1-1,2 млрд лева. По думите му проблеми няма да има, при условие че „нормално, планомерно и внимателно се хаби водата, намалят се загубите и ВиК секторът получи средства, за да може да оправи системата, която 60-70 години не е пипана“. 

Димитров посочи, че трябва да се контролират нивата на язовирите заради снеготопенето и валежите.

„Вода има, никой да не се притеснява - почти на 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено“, каза Димитров и уточни, че има два-три язовира, които са до половина пълни и общата картина е около 85%.

По думите му проблемът е друг – обилните дъждове. Няколко пъти вали дъжд по 4 дни, топи се снегът с огромна сила и ние трябва тези язовири леко да ги свалим и да прекараме вода, заяви министърът в оставка, като посочи, че до този момент са прекарани 1 млрд. - 1, 2 млрд. кубическа метра вода през язовирите, които са пълни, без да се създаде проблем.

„Имаме вода, подсигурили сме всичко, имаме преливащи язовири, които ги държим на точно определени нива", увери Димитров.

По думите му най-големият проблем е за София. „Източихме 150 млн. кубически метра от язовир Искър, за да може снегът да дойде в него. В същото време имаме проблем с проводимостта на реката..... в последната десетдневка на месец май ще трябва да изпуснем язовир Искър. Организираме това нещо, което е много мащабна операция ", обясни Димитров.

В България имаме два проблема по отношение на въздуха - първият е фините прахови частици, ще видим каква ще е глобата за България за мръсния въздух, коментира Емил Димитров по темата.

Вторият проблем по думите му са комините в индустрията. „Само за една станция в Гълъбово имаме процедура и Европейският съд ще ни попита какво става там", коментира министърът в оставка.

„За Гълъбово има сигнал, там има четири източника на замърсяване ....не може да се докаже кой от четирите източника замърсява. Поне три години ще се мотаем в съда...не инвестират предприятията, защото знаят, че държавата ще плаща. „Мариците" и „Брикел" са там. С какво ще помогне това, ако ги глобявам по 10 и повече хиляди лева на ден", попита той. Глобите падат в съда, защото не може да се каже коя от четирите централи е замърсителят, коментира Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още