Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Димитров: Вече има стратегическа карта за шума на летище София

Mилея за природата, но се опитвам да има най-малко вреди за държавата, твърди министърът на околната среда и водите

Емил Димитров: Вече има стратегическа карта за шума на летище София

Снимка: БГНЕС

Разработена е стратегическа карта за шум на летище "София". Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров от квотата на "Обединени патриоти" по време на брифинг в парламента, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му документът е готов още от 2019 г., а министърът на транспорта следва да възложи разработване на план за действие към шумовата карта, който следва да съдържа анализ на текущото състояние, прогнози и мерки за предотвратяване на шума.

„Проектът на план за действие е представен за обществено обсъждане“, коментира министър Димитров. Той припомни, че реализирането на проекта за реконструкция, развитие и разширение на летище „София“ лот В2, нова пистова система, пътеки за рулиране и свързаните с тях работи, е разрешено на 10 април 2001 г. с решение на по ОВОС на министъра на околната среда и водите.

„Оттогава е минало доста време. Всички системи за безопасност и шум са се променили многократно“, изтъкна екоминистърът. 

Още по темата

Емил Димитров поясни, че с решението са поставени условия, задължителни за изпълнението на инвеститора.
Екоминистърът отново коментира и проблемите в Червен бряг и Върбица с отпадъците. "В случая в Червен бряг ние виждаме дейности, извършени преди три-четири години. „Как стои ситуацията в цялата страна - държавата през годините преди да бъда министър е положила огромни усилия да закрие малките депа, които ги е имало по почти всички населени места. Ние бяхме в наказателна процедура. Дадохме пари, за да ги рекултивираме. Направиха се регионални, големи депа, които да обобщават на няколко селищни системи отпадъците. Съответно там имаше възможност да изкарат тези депа по една-две-три клетки. Изведнъж забелязваме, че на петата, шестата година те са пълни. Някой идва, изхвърля отпадъци повече, отколкото е планирано и депото - пълно", каза Димитров. По думите му никой не казва, че са дадени за публично-частно партньорство.

"Докога трябва да продължава това нещо. Имаме 474 обекта за чиста околна среда. Имаме ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, имаме граници, които трябва да наблюдаваме. Имаме отпадъци, които постоянно вървят из страната, имаме нелегални сметища, легални сметища. Заедно с прокуратурата установихме окоо 470, сега с тях се занимаваме, анепрекъснато излизат нови", допълни още екоминистърът. Той призова за законови промени.

Относно строежите по Черноморието Димитров коментира, че „милее за природата', но се опитва да има най-малко вреди за държавата. "Ще си позволя само две думи за Алепу. Винаги съм застъпвал тезата, че когато под натиск и чрез медиите някой ти е заповядал нещо, не трябва да се прави. Не защото този човек не е прав. Възможно за себе си да е прав, но всяко едно действие на МОСВ се атакува пред съда и се плащат много солени глоби след това", допълни още министърът. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа