Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Хърсев: Актуализация на бюджета трябва да отрази промяна в приоритетите

При нормални условия държавата трябва да суче от бизнеса, а не бизнесът от държавата, коментира финансистът

гледано: 3549   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Актуализацията на бюджета не означава непременно увеличаване на разходите. Има нужда от актуализация при промяна на правителството и приоритетите. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът доц. Емил Хърсев.
Още по темата

„Когато избирателят е гласувал доверие на различна композиция от депутати, които излъчва едно правителство, което не е досегашното, очевидно в този формат те имат различни идеи какво трябва да се прави в страната. Те са били подкрепени, следователно тези приоритети трябва да намерят своето отражение в основния финансов план на държавата", коментира той.

Финансистът подчерта, че бюджетният процес не е толкова бърз и изисква време, за да се подготви.

„Ако досегашното правителство е поставило акцент върху строителство на магистрали, а новото правителство има други идеи, трябва да се прехвърлят средства, но това е в правомощията само на Народното събрание. Ново правителство означава, че е нормално да се актуализира финансовият план", коментира Емил Хърсев.

Той е на мнение, че в момента икономиката върви добре и има всички шансове да върви още по-добре.

Според него няколко са причините за това - рязко повишаване на цените на селскостопанските продукти на международните пазари, рекордно повишаване на цената на медта, което означава успоредно повишаване на цените на цветните метали.

Финансистът напомни, че България има експортно ориентирана цветна металургия, добивна промишленост и преработваща промишленост на цветни метали, затова „можем да очакваме добри резултати в тези сектори на световните борси“.

"До момента имаме икономическа криза, защото не сме достигнали нивата на производство на БВП, които имахме преди пандемията", посочи Емил Хърсев и подчерта, че много често прогнозите на Европейската комисия и МВФ подценяват финансовите резултати в България.

По думите му не е нормално държавата да храни икономиката. Така той коментира структурираните мерки за бизнеса заради пандемията от коронавируса.

"Държавата трябва да суче от бизнеса, а не бизнесът от държавата. Държавата не трябва да подпомага бизнеса при нормални обстоятелства. Имаме мерки за стимулираме на един или друг приоритет. Нормалното е бизнесът да работи, да печели и да плаща данъци. Това, че ще спрат мерките за подкрепа, не означава, че ще влоши състоянието на икономиката, напротив - ще се подобри, икономиката ще заработи и ще започне да си плаща, както го е правила винаги", категоричен е Хърсев.

Още по темата

Финансистът е на мнение, че в момента не се налага да се емитира дълг при наличие на 6,5 млрд. лева фискален резерв. Той обаче очаква Министерството на финансите да прецени дали има нужда от нов дълг при запазване на фондовете в резерва.

Що се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост, доц. Хърсев се надява, че държавата ще изгради капацитет за неговото управление при строг контрол при изразходване на парите. Финансистът съветва да се използват заемните средства, до които страната ни ще има достъп, а не само „подарените“.

„По този начин финансирането на проектите с този инструмент ще е капитал, с който да се създаде по-висока стойност“, аргументира се той.

Има ли бюджетът излишък и разполага ли той с резерви? Достатъчно амбициозен ли е Планът за възстановяване и устойчивост? Ще помогнат ли евросредствата за възстановяване на икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
„Алфа Рисърч“: Проектът Петков-Василев тръгва с 8-9% подкрепа