Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Хърсев: Стрес тестовете на ЕЦБ не показаха нищо ново

Банките са превърнати във филиал на полицейските участъци, твърди финансистът

Емил Хърсев: Стрес тестовете на ЕЦБ не показаха нищо ново

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нито една банка в България, която не покрива изисквания, няма нито една, която е на ръба. Това коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев относно прегледа на активите на шест български банки, извършен от ЕЦБ.

Припомняме, че според резултатите всички проверени кредитни институции отговарят на изискванията, като за две от тях - "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) и "Инвестбанк" - бе констатиран недостиг на капитал при по-негативния сценарий в стрес теста 

Според Хърсев тестовете не са показали нищо по-различно от това, което вече са установили проведените тестове от БНБ от 2016 г. 

Още по темата

Относно появилата се информация в медиите, че закон ще задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно, Хърсев заяви, че това е поредната стъпка към внедряването на полицейщината в банките и е нещо, на което самите банки се опитват да противодействат.

„Световната тенденция обаче е такава. Непрекъснато се налагат бюрократични изисквания на финансовите институции”, обясни финансистът. Той уточни, че става въпрос за идентификация на клиента и не е задължително тя да е физическа. Може да бъде с помощта и на телекомуникационните технологии, допълни експертът.

Финансистът подчерта, че промените са били приети още през март и не са свързани с теча на информация от системата на НАП. Той не смята, че има риск от изтичане на лична информация заради хакерската атака.

В банковата система такова нещо като отпускане на кредит без идентификация на клиента няма, подчерта той.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
11
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Стрес тестовете показаха реалното ниво на лошите кредити в БГ банките, като лъсна кой ще плати сметката на Шиши.
11
 
4
 
1
ert
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Стрес тестовете показаха, че всичко е стабилно при банките ни. Нека обаче да се засили контрола върху парите и прането на пари, дано по-скоро да се приеме мярката за привикване на хората които имат пари в банките всяка година, за да се провери дали това което е декларирано в НАП отговаря на парите които са сложени в банките. Отделно, може и банките да им се каже да проверят аналогичнодали това което е по сметките отговаря на това което е декларирано в НАП по общодостъпната информация която стана налична преди месец за парите на хората пред НАП.

Още от Икономика и политика
Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета за 2020 г.