IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: Няма инвеститорски интерес в минно-добивния сектор

По инициатива на Министерството на икономиката ще бъде учредена Асоциация на стартиращите предприятия

16:00 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма проявен инвеститорски интерес от български или чуждестранни инвеститори в минно-добивния сектор. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Той уточни, че нито в енергийното, в чиято компетентност са концесионните договори, нито в икономическото ведомство, към момента не е било получено заявление за интерес от инвеститор в този сектор.

"Всички инвеститори, които идват в Министерство на икономиката, се опитваме да ги убедим, че трябва да инвестират в региони, където има голяма безработица. За съжаление в Министерството на икономиката и в Министерство на енергетиката не са получени заявления от инвеститори в минно-добивния сектор", добави Емил Караниколов. 

Икономическият министър оповести, че по информация на Агенция по заетостта в Благоевград в периода от 2013 г. до юли 2017 г. от мини "Бобовдол" са били освободени 639 миньори, като най-много уволнени са от общините Бобовдол - 247 души, Дупница -209 души, Кюстендил - 148 души, и Невестино - 19 души.

Министърът допълни, че благодарение на предоставените услуги на Агенцията по заетостта и по схема на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от тези 639 души - 153 вече работят.

Междувременно стана ясно, че по инициатива на Министерството на икономиката другата седмица ще бъде учредена Асоциация на стартиращите предприятия.

Поводът за учредяването на асоциацията е, че досега така наречените „стартъпи“ не са били национално представени и не е било възможно да защитават интересите си, обясни икономическият министър по време на парламентарния контрол. 

"Възнамеряваме тази асоциация да бъде включена в Националния икономически съвет, който е към Министерството на икономиката, за да може стартиращите предприятия да имат достъп до големия бизнес. По този начин те ще могат да поставят своите проблеми, които ще бъдат решавани от съвета", заяви Караниколов, цитиран от БТА. 

Икономическият министър допълни още, че до края на година по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще започне програма с ваучери, която е насочена към микро, малките и средните предприятия и ще бъде на стойност до 30 хил. лева. Предприятията ще кандидатстват без административни тежести - т.е. с едно заявление за участие и декларация, че не се намират в процедура по несъстоятелност. Средствата се отпускат безвъзмездно за придобиване на дълготрайни материални активи, за софтуерни продукти и патенти. Целта е да се облекчат и подпомогнат малките и средни предприятия.

Караниколов посочи още, че е получено предположение от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия до края на годината да се изготви график във всички региони на България да се направят обучения и конференции, за да се запознаят всички стартиращи и малки и средни предприятия как да кандидатстват в инициативата на Европейската комисия за стартиращ и развиващ се бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още