IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов подписа Меморандум за сътрудничество с китайския град Нинбо

Предвижда се активизиране на сътрудничеството между бизнеса и организациите, както и оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти

13:30 | 09.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката на Република България</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката на Република България

Меморандум за сътрудничество с цел засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между Министерството на икономиката на Република България и Общинското народно правителство на Нинбо подписаха министърът на икономиката Емил Караниколов и Джън Шанджие, партиен секретар на град Нинбо, съобщават от пресслужбата на министерството. 

Икономическият министър е на посещение в Китай, начело на бизнес делегация от близо 20 български компании, които участват в ежегодното Експо за търговия и инвестиции в град Нинбо. Тази година българските фирми-износителки представят своите продукти, основно храни и селскостопански продукти, вино, минерална вода и козметика.

Меморандумът подписан от двете страни предвижда активизиране на сътрудничеството между бизнеса и организациите от България и Нинбо, както и оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и Нинбо. Специално внимание е обърнато на насърчаването на китайските инвестиции в българските индустриални зони.

По време на срещата си с Джън Шанджие Караниколов изтъкна, че оценява важността на Нинбо в инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в инициативата за свързаност между Европа и Азия „Един пояс, един път“.„За шеста поредна година българските фирми участват в панаира в Нинбо, в който Министерството на икономиката организира всяка година българско национално участие“, каза още той.

По думите му друг пример за успешното сътрудничество между България и Нинбо е откритият през ноември 2018 г. в Нинбо Офис за контакти на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и Павилион „17+1” “, като постоянно действащата експозиция към него, с мостри на селскостопански и хранителни стоки от страните от ЦИЕ.

След срещата бе подписан и Меморандум между „Национална компания индустриални зони” /НКИЗ/ и Крайбрежната зона за икономическо развитие на Цъси, Джъдзян.

По време на визитата си в града Караниколов посети българските щандове на Панаира и откри изложба с картини на български и китайски художници в Градската библиотека на Нинбо по повод 70-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. В речта си той посочи, че между България и Китай има отлични отношения и подчерта, че България е втората страна в света, признала Китайската народна република.

Китайската страна счита град Нинбо за неформалната столица в Китай на търговското и икономическо сътрудничество в рамките на инициативата „17+1“ и за важен град в инициативата „Един пояс, един път“ (Нинбо се явява една от началните точки на Морския път на коприната в Източен Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още