Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Радев: Кохезията остава приоритет в политиката на ЕС

Трябва да сме готови за повторна криза, коментира българският евродепутат

Емил Радев: Кохезията остава приоритет в политиката на ЕС

Снимка: Pixabay

Трябва да сме готови за повторна криза и затова се създават допълнително фондове и запаси на ЕС, за да можем да реагираме веднага и в много кратки срокове. Това коментира в ефира на БНТ евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Емил Радев.

Той обаче подчерта, че кохезията също ще остане приоритет, което пък е много важно за България. Той уточни, че в редица държави парите за кохезия са драстично намалени.

"Хубавата новина е, че България успя да защити увеличение в бъдещата финансова рамка, поне в проектите и е добре, че ние отново ще можем да се ползваме от пари за кохезия, за да стигнем средноевропейските нива", каза евродепутатът. 

Още по темата

ЕК отделя 750 млрд. евро като допълнителни средства за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията. Тези пари трябва да се инвестират така, че да се възстанови икономиката на ЕС, която пострада тежко от създалата се ситуация, каза Радев. По думите му трябва да се инвестира в иновативни технологии, дигитализацията, зелената сделка. „Това са приоритети на ЕС, така че да се направи много по-конкурентен. Също така да върне производства на стратегически материали и стоки в ЕС, защото видяхме във връзка с кризата медицински материали, медицинска техника трябваше да се внасят от трети държави - Китай. И видяхме, че не сме подготвени", коментира евродепутатът.

Радев подчерта, че трябва да сме готови за повторна криза и затова се създават допълнително фондове и запаси на ЕС, за да можем да реагираме веднага и в много кратки срокове, ЕК обвърза новия Фонд със следващата финансова рамка, където се предвижда 11,1 млрд. евро да се ползват още в края на тази година. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август