Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емисията за 800 млн. лв. е успешна, доходността е повишена*

Търсенето е било за 1,15 млрд. лв., доходността на облигациите е 1%

"В условията на политическа несигурност в страната, Министерството на финансите пласира успешно шестмесечната емисия ДЦК в обем от 800 млн. лв. при годишна доходност от 1%, с което за пореден път бе потвърдено доверието на инвеститорската общност", се казва в официално съобщение на Министерството на финансите.

За сравнение, на последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове през 2011 г. регистрираната средна годишна доходност е била 1,38%.

Търсенето е било за 1,15 млрд. лв., като банките са придобили 81,3% от пласнираните книжа, следвани от пенсионните фондове с 9,5% и други инвеститори с 9,2%.

Аукционът бе обявен в петък (15 февруари)
, като тогава се очакваше доходността да е 0,6% годишно.

В абсолютни стойности резултатът означава 1,6 млн. лв. по-големи разходи за държавата, тъй като това е разликата между доходност от 0,6% и 1% при 6-месечна емисия за 800 млн. лв.

Tърсенето в последните аукциони за ДЦК "се клати". В понеделник (18 февруари) имаше аукцион с търсене за едва 77 млн. лв., спрямо за 126 млн. лв. на 23 януари 2013 г. Съответно доходността скочи рязко от 1,66% на 1,99%.

Днес вицепремиерът Симеон Дянков каза по отношение на аукциона „ако тази цена не ни хареса, ще изчакаме и ще вземем друга цена. Резервът е по-висок с половин милиард, нямам никакви притеснения за фискалния резерв, можем да продължим още време“.

Фискалният резерв е близо до разрешения от бюджета минимум, след като в понеделник правителството плати общо 1 млрд. лв. на зърнопроизводителите.

Според Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, плащанията на пенсиите са след седмица и нямаше да има пари за тях, ако аукционът беше отменен. Според него такава отмяна би фатална грешка, особено за само 1-2 млн. лв. по-голям разход. "По-ниска доходност от 1% едва ли ще има преди нови парламентарни избори", смята Ангелов.

*Актуализирано в  14:20 часа

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
15
 
7
преди 9 години
Няма профилна снимка
На мен това ми изглежда като чисто подарени 3-4 милиона лева на банките. Ей така - от въздуха и без никаква необходимост. Чист подарък! Земеделците можеха да изчакат един месец, но явно някой от банковите среди ги използва като средство да източи едни 3-4 милиона от бюджета. Просто едно "малко" ударче. Що пък да не го направим ако може. Все пак, както и да го погледнеш, 3-4 милиона са си 3-4 милиона.
0
 
24
 
6
преди 9 години
Няма профилна снимка
Не може да е нямало обаждания по банките да участват активно, а пък те имат големи ликвидни наличности. Като вземем предвид и идващи плащания за пенсии и други разноски - всички са се включили да не се допусне задълбочаване на проблема. Което е похвално и правилно разбира се.
25
 
17
 
5
преди 9 години
Няма профилна снимка
Ехей, някой иска ли да се видим на протеста. В 18.30 ще съм на Орлов мост. Моят телефон е 0876945685
0
 
22
 
4
преди 9 години
Да, ветерана е напълно прав.Говорим за минимални отклонения на фона на този голям номинал.Но може би цялата игра ще е заради имиджовия ефект, и да няма големи флуктуации в цената на финансирането.
1
 
22
 
3
преди 9 години
Няма профилна снимка
Уж сте финансисти, а разсъждавате като магазинери от кварталното кафене...дори и при доходност от 1%, разходът се вдига с 1,6 млн.лв !!!! това е незначително оскъпяване...представете си сега само задържаните групи точили ДДС са с по 5 млн.лв. мин. всяка. Държавата да си затегне контрола над тези фиктивни фирми,както и да се запорират и продадат имуществата на членовете на тези престъпни групи.

Още от Икономика и политика
ЕК занижава с 2 пункта прогнозата си за ръста на БВП на България през 2022 г.